Obama je podle Američanů fašista i komunista

Komunista a fašista. Takovými jmény častovali v tomto týdnu amerického prezidenta Obamu účastníci demonstrací proti daním. Sešli se na dvou tisícovkách míst po celých Spojených státech a nešlo přitom většinou o žádné extremisty.

V Lafayettově parku před Bílým domem je živo. Na pódiu se řeční a i přes hustý jarní déšť se sešlo odhadem 400 až 600 demonstrantů. 15. duben je dnem, dokdy se ve Spojených státech musí zaplatit daně z příjmu. A to je příležitost, aby různé občanské iniciativy daly hlasitě najevo, že se jim výše daní nelíbí.

Oficiálně se sice protestní akce nesou v duchu Bostonského čajového dýchánku v odkazu na historickou událost z 18. století, která byla předehrou války za nezávislost. Někteří účastníci na sobě mají i historické kostýmy. Ale v roce 2009 je tón demonstrace výsostně aktuální a protiobamovský.

"Barack Obama vyhodil z práce šéfa General Motors. A příští týden možná vyhodí z práce šéfa mé firmy a to jsem já," říká živnostník Bob z Marylandu, majitel malé firmy, která se specializuje na kladení podlah a koberců. Jeho názor vystihuje přesvědčení části Američanů: Obamova relativně nová vláda zasahuje příliš do ekonomiky. Podle některých zachází tak daleko, že neváhají použít silná slova.

Bob drží transparent obviňující amerického prezidenta z fašismu. "A toho se americká vláda dopouští, když de facto zestátňuje velké korporace," soudí živnostník Bob. Snad na znamení toho, že si jsou hnědá a rudá ideologie velmi podobné, viní jiná demonstrantka Baracka Obamu a jeho vládu z jiné krajní tendence.

"Do Ameriky přichází postupně pod rouškou progresivismu a socialismu komunismus," uvedla Kristina, která emigrovala do Spojených států z Rumunska v roce 1988. "Je to lhář. Lhář, který nedokáže říct nic na rovinu," rozohňuje se Kristina na adresu Baracka Obamy. A navíc je podle ní americký prezident pouhou loutkou vedenou levicovými poradci.

Kristina je ve středním věku a není na první pohled žádnou profesionální aktivistkou. Bydlí v nedaleké Alexandrii a pracuje jako právní poradkyně. Zásahy americké vlády do ekonomiky jí osobně prostě připomínají doby komunismu, před kterým uprchla za oceán, a proto je na ně citlivá.

Steve z Virginie zase varuje před ekologickými daněmi. Barack Obama mluví o snižování emisí skleníkových plynů a emisních povolenkách. To povede ke zdražování plynu a benzínu a nejvíc na to doplatí chudí lidé.

Na pěší zóně přímo před Bílým domem opodál od hlavní demonstrace stojí svérázná řečnice ve věku mezi 50 a 60 lety. Každého, kdo jde kolem, varuje před nebezpečím inflace, kterou Obamova politika přerozdělování a zásahů do ekonomiky přinese. Působí trochu nepatřičně a moc lidí jejím varovným slovům zatím nevěnuje pozornost.

Obrazně to, zdá se, platí v celé zemi. Podle posledního průzkumu agentury Gallup pro list USA Today svého prezidenta a enormní výdaje na povzbuzení hospodářství většina Američanů podporuje. Nesouhlasící menšina o sobě ale dává stále hlasitěji vědět a porotidaňové protesty jsou toho důkazem.

autor: vpo
Spustit audio