Obchodníci se vzduchem. Okrádání lidí, nebo seriózní byznys?

Je libo o něco víc než půl litru čerstvého vzduchu za bratru 2800 korun?! Je neuvěřitelné, že se na světě najdou lidé, kteří něco tak nestydatého nabízejí. Je ale možná s ještě větším podivem, že se najdou i blázniví kupci!

Dějiny lidstva jsou plné příběhů o bohatých lidech investujících nemalé částky do vdechování různých věcí, od vonných esencí po halucinogenní látky. Teď jsme dospěli do fáze, kdy se žádanou komoditou stává vzduch, respektive čistý vzduch.

V Číně smutně proslulé znečištěným ovzduším před časem prorazila s nabídkou čerstvého vzduchu jedna kanadská firma. V jejích šlépějích se teď vydal Brit Leo de Watts a jeho rodina. Za jednu lahev chtějí částku odpovídající téměř 3000 korun.

Lapačky vzduchu nezahálejí

Jsme na pastvinách v jihoanglickém hrabství Dorset, daleko od civilizace. Ve svěžím větru tu dvě ženy se síťkami na konci teleskopických tyček dělají dojem, že snad chytají motýly. Ale chyba lávky. Dámy sklízejí vzduch…

„Tohle je čerstvý vzduch bez jakýchkoli škodlivin,“ rozplývá se Melanie de Wattsová nad něčím, co je samozřejmost pro stovky milionů lidí různě po světě. Málokoho by ale napadlo čerstvý a voňavý vzduch ládovat do skleněných nádob s gumovým těsněním a víčkem.

Podle Francesky de Wattsové, dcery Melanie, to ale přece není jen tak obyčejný vzduch. Je to Gucci nebo Louis Vuitton mezi povětřím. „Vítr může třeba nabrat esenci trávy nebo tady, v blízkosti moře, v něm můžete cítit určitou slanost,“ říká Francesca se zcela vážnou tváří.

Třeba takový vzduch ze severoanglického Yorkshiru, který rodinný podnik taky nabízí, je podle ní mnohem víc provoněný tamní flórou.

V Číně smutně proslulé znečištěným ovzduším před časem prorazila s nabídkou čerstvého vzduchu jedna kanadská firma. V jejích šlépějích se teď vydal Brit Leo de Watts a jeho rodina

Nadechnete se, a skoro 3000,- jsou pryč

Rodina de Wattsových z Gillinghamu v Dorsetu se inspirovala nečekaným úspěchem, který měla v čínských městech zamořených smogem kanadská firma Vitality Air se svým zaručeně svěžím, horským vzdouškem. Leo de Watts teď pendluje mezi Británií a Hongkongem a snaží se bohatým Číňanům vnutit vzduch anglický.

„Velmi často vyřizujeme objednávky vyloženě na míru. Máme klienty, kteří vyžadují specifické podmínky pro svou zásilku vzduchu. Někdo žádá vzduch z vrcholu kopce, jiný zase trvá na vzorku z údolí. Dneska je zima a fouká, ale nachytali jsme vážně dobrý vzduch!“

Z on-line nabídky společnosti de Wattsových si můžete vybrat zavařovačku o objemu 580 mililitrů se zaručeně pravým vzduchem z Dorsetu, z hrabství Somerset, z Wiltshiru, Yorkshiru nebo dokonce z Walesu.

Jedna skleněná nádoba vyjde na 80 liber, v přepočtu asi na 2800 korun. Je tady i neodolatelná nabídka k čínskému Novému roku – 15 zavařovaček v dárkovém balení za pouhých 888 liber. Takže kliknete na potvrzení objednávky, skleněnou nádobu se vzduchem vám expresně doručí, vy ji otevřete, nadechnete se, a peníze jsou… pryč!


Nesnažíme se lidi oškubat. Vždyť jim nabízíme ryzí, opravdový výrobek. Nikdy bychom neodbavili zavařovačku se vzduchem, který jsme nachytali doma v kuchyni nebo v garáži.

Obchodníci se vzduchem mají zákazníky hlavně v Hongkongu

„Nesnažíme se lidi oškubat. Vždyť jim nabízíme ryzí, opravdový výrobek. Nikdy bychom neodbavili zavařovačku se vzduchem, který jsme nachytali doma v kuchyni nebo v garáži,“ zaklíná se maminka Melanie.

Leo de Watts tvrdí, že už na nachytaný vzduch nachytal, promiňte, že ho prodal dvěma stovkám čínských zákazníků. Eldorádem je prý pro jeho svěží byznys hlavně už zmiňovaný Hongkong, jedno z největších a nejluxusnějších ekonomických center jihovýchodní Asie. Stánek de Wattsových tam můžete najít v centru, přímo na jedné z rušných ulic.

V Číně smutně proslulé znečištěným ovzduším před časem prorazila s nabídkou čerstvého vzduchu jedna kanadská firma. V jejích šlépějích se teď vydal Brit Leo de Watts a jeho rodina
autor: Jiří Hošek
Spustit audio