Oblečená jen v básni! Polonahá umělkyně v Budapešti vyzývá k četbě poezie

V Budapešti, kousek od Opery, se nedávno objevila polonahá básnířka. Je to mladá žena, která na své verše upozorňuje tím, že si je píše na holou kůži, a kolemjdoucím je ochotně dává přečíst. A kromě básní má umělkyně na sobě už jen červené prádlo.

Ústřední postava scénky Szandra Violová vysvětluje dvěma mužům i dalším chodcům, kteří se u ní zastavují, že původní slogan akce zní: Jen v básni... jako že je oblečená jen v básni.

Verše, nebo básnířka?

Nedávno začala připravovat performens jako tělová básnířka, proto má na sobě tak málo oblečení. Ale můžete se podívat blíže. V knížce můžete i zalistovat. A to mnozí dělají, ohýbají se, aby si mohli přečíst verš, který začíná na zadečku a pokračuje po bříšku, nebo aby zalistovali v brožurce zavěšené na levém boku dívky.

Čtěte také

Ta se nerozhněvá, když se zájem mužů nesoustředí jen na její poezii. Co vyvolává pozornost kolemjdoucích, verše, nebo básnířka? V této chvíli je to básnická otázka.

Listovat v básnické sbírce je dovolené

Lidé to považují za dobrý vtip. Samozřejmě, že existují případy, kdy přitahuje mužské oči, které se už ani nezajímají o báseň. Často ji za to kritizují, ale podle ní to má smysl.

Slavný maďarský komerční houslista Zoltán Maga jde kolem náhodou, ale i jemu způsobuje radost, když je žena odvážná a ukáže všechno, co má. Přiznává se, že mu bylo příjemné číst na jejím zadečku knížečku.

Málokdo přichází do rozpaků

A Szandra neúnavně vysvětluje a odůvodňuje, proč tu chodí v negližé. Podle ní lidé dnes čtou málo, natož beletrii nebo poezii. Tak si řekla, že je léto, dobré počasí, festivalová sezóna, tak proč by neudělali takovou akci na vyburcování zájmu lidí. Málokdo přichází do rozpaků, snad pouze mladá žena s šátkem na hlavě.

Ta sama básně přečíst nemůže. Ukazuje na přítele vedle, který přišel ze Saúdské Arábie, stojí tam téměř se sklopeným zrakem, protože, jak vysvětluje, na veřejnosti ještě neviděl ženu, která by nebyla zakrytá nebo přikrytá.

Pěkná básnická sbírka

Pro ně tato akce rozhodně není. Ale přiznám se, že jsem i já zrudl při čtení nejednoho verše. A jsou i vtipné. Jinak by to ani nemohla dělat, tato 27letá vysokoškolačka, bývalá účastnice soutěží o titul Miss Maďarska, taneční kritička a leccos jiného, ale především básnířka, která čas od času ukazuje obecenstvu svoje rýmy i vnady.

autor: gmp
Spustit audio