Od uhlí k mouce. Černobílý kontrast ve svém životě objevil německý geolog. Vsadil na mouku a vyhrál

Chtěli jste někdy trhnout kormidlem a zásadně změnit svůj život? Vyrazit jiným směrem, který je v rozporu s dosavadní kariérou a který vlastně pro okolí nedává žádný smysl? Lutz Geißler je povoláním geolog. Svůj obor vystudoval a pak v něm i úspěšně pracoval. Dokud v sobě neobjevil vášeň pro pečení.

„Studoval jsem geologii a později jsem také pár let jako geolog pracoval. Vysedával jsem v laboratoři a vlastně jsem na konci dne nevěděl, co jsem celý den dělal. Potřeboval jsem vidět výsledek své práce. A to bylo pečení chleba,“ shrnuje Lutz Geißler.

Potkali jsme se v krušnohorské vesnici Neudorf a pochopitelně kde jinde než v kuchyni, ve které nechybí hnětací stroj a pečicí trouba. Nápad začít s chlebem přišel zčistajasna, jako vnuknutí.

Čtěte také

„Byl jsem pozvaný na snídani, kde se podávaly domácí housky. Tam jsem si řekl, že bych to mohl také vyzkoušet,“ vzpomíná Lutz. A protože se zrovna přestěhoval do nového bytu, ve kterém byla i trouba, startovní podmínky byly příznivé.

Pekařská celebrita

„Pracoval jsem šest let v mramorovém a hnědouhelném dole a během této doby jsem experimentoval s pečením. Výsledky jsem pak dával na internet, aby se na to mohli příbuzní a známí podívat,“ popisuje své začátky.

Kvasové chleby

To bylo před osmi lety. Blog o pečení ovšem nečetli jen příbuzní a kamarádi, ale klikali na něj také náhodní čtenáři. „Začali se mě ptát, ať vysvětlím to nebo ono. Nakonec to skončilo tím, že jsem uspořádal první kurz,“ vypráví Lutz.

Přišlo na něj dvanáct lidí. Zájem byl ovšem mnohem větší, dnes bývalý geolog pořádá kurzy v celém Německu, Rakousku, Švýcarsku a někdy také ve Spojených státech. Jeho internetovou stránku čte měsíčně sto tisíc lidí. Obrátilo se na něj také nakladatelství s přáním vydat knihu o pečení. Už mu vyšly čtyři.

Čtěte také

V chlebu je ukrytá filozofie

„Vlastně jsem to ani nechtěl. Všechno to tak nějak přišlo. Byly to nabídky, na které jsem buď řekl ano, nebo ne. Když se mi to líbilo, tak jsem na to kývl,“ konstatuje Lutz Geißler.

Pecny chleba už čekají, až se vytopí pec

Před dvěma lety se definitivně rozhodl. Pověsil geologické kladívko na hřebík a uvázal si pekařskou zástěru na plný úvazek: „Nebylo to jednoduché rozhodnutí, protože geologie mě také baví. Ale pečení chleba pro mě tehdy znamenalo víc.“

V chlebu se podle Lutze Geißlera skrývá celá filozofie, která se dá shrnout asi takto: Všechno, co má být dobré, potřebuje čas. Těsto na kynutí, příchutě k tomu, aby mohly vzniknout. Pečení chleba pro Lutze prý není výroba, ale zážitek.

Čtěte také

I to je jeden z důkazů, že si Lutz Geißler k povolání pekaře hledal cestu hlavně srdcem.

autor: Pavel Polák
Spustit audio