Odvrácená tvář honby za oscarovým úspěchem. Hollywood vás poznamená, tvrdí filmový matador

Hollywood zažil každoroční přehlídku filmového lesku. V sobotu se předávaly Ceny akademie, nejlepším filmem letošního udílení Oscarů se nakonec stal Birdman. Cesta k Oscarům ale rozhodně nebývá zlatem dlážděná. Naopak je často dlouhá a strastiplná, ostatně tak jako i samotná snaha dočkat se v Hollywoodu úspěchu.

„A držitelem Oscara se stává…“ Kdo by tuhle větu nechtěl slyšet v souvislosti se svým jménem? Herci, herečky, režiséři, producenti, zvukaři, kameramani a další – všichni se shodují, že zlatá soška představuje vrchol kariéry.

Noc plná nablýskaných šperků, uhlazených účesů, perfektně střižených smokingů a rób od předních návrhářů dává všem zapomenout to, že na úplný vrchol se dostane jen pár nejlepších.

Z Los Angeles se mnozí vracejí s pošramoceným egem

75letý Mark Elliot za svou kariéru v Hollywoodu viděl mnoho úspěchů i pádů. Jeho hlas zná celý svět – z reklam, ale hlavně z upoutávek na filmy a seriály Walta Disneyho. Svůj part mi jeden z nejúspěšnějších umělců v hollywoodském dabingu předvádí z legrace přímo na ulici. Původní profesí rozhlasový reportér se skromně označuje za dítě štěstěny.

Čtěte také

Začátky pro něj prý nebyly tak těžké, do Los Angeles se přestěhoval za prací v rozhlasovém studiu. To jiní prý mají cestu podstatně těžší.

„Proudí sem spousta lidí, kteří se za každou cenu chtějí stát součástí filmového a zábavního průmyslu. Většina z nich se ale vrací domů, a zdaleka ne ověnčení takovou slávou, jakou si představovali. Mnozí končí s pošramoceným egem a skutečně poznamenaní. Los Angeles vůbec není jednoduché město k životu,“ říká Mark Elliot, který ale zároveň nepochybuje o tom, že kdo skutečně chce, cestu k úspěchu tu má otevřenou.

V LA se můžete stát, kým si usmyslíte

23letý Christian Smith s ním souhlasí do poslední tečky. Mladý filmař z Británie sem přišel jako student před necelými čtyřmi roky. Je přesvědčený o tom, že tvrdou a kvalitní prací je tu možné prorazit, i když to znamená pracovat levněji a lépe než tisíce dalších, kteří vám šlapou na paty.

V americkém Los Angeles vrcholí přípravy na nedělní udělování filmových Oscarů

„Zároveň ale je skvělé být obklopený tolika lidmi, kteří jsou aktivní a snaží se splnit si sny. Tohle je opravdu země příležitostí, kde máte šanci věci dělat, pokud o to stojíte. Mám rád Británii, ale LA obdivuju za to, že se tady doopravdy můžete stát, kýmkoli si usmyslíte. A lidé na sobě tvrdě pracují, spousta z nich má dvě nebo tři práce najednou,“ líčí začínající reklamní filmař Christian, který si sám prý často připadá jako hrdina nějakého hollywoodského filmu.

„Je to vážně jako v nějakém snu. Jdete do obchodu na rohu ulice a potkáte tam třeba Jacka Nicholsona! Vybírali jsme si u pultu stejná jablka. Úplně mě to šokovalo, copak Jack Nicholson jí to samé, co já?“ směje se. „Zjištění, že superhvězdy vlastně tak trochu žijí jako my, mě nepřestává fascinovat.“

Stačí k úspěchu skromnost a tvrdá práce?

„Koncentrace lidí od filmu je tu neuvěřitelná. Na jedné ulici potkáte špičkové herce, producenty, režiséry. To se vám jinde skutečně stát nemůže,“ pobaveně vrtí hlavou Christian, který i přes hvězdné zážitky zjevně zachovává chladnou hlavu a stojí nohama na zemi.

Kdo ví, možná ho jednou jeho skromnost, ochota tvrdě pracovat a dál se snažit i přes těžkosti dovede až do Dolby Theatre pro Oscara.

Oscar a Zlatý glóbus
autor: lek
Spustit audio