Palestinci se našli v syrovém hip hopu

Hudební styl hip hop z amerického ghetta se příliš se slovy nemazlí - syrově popisuje násilí mezi gangy, rasistické útoky a beznaděj mladých ze dna společnosti. O tom, že nejde jen o americký nebo západní fenomén, ale svědčí třeba nástup palestinského hip hopu. Také tamní hudebníci mají co říci třeba ke drogám, velkou inspirací jim je ale i situace Arabů v Izraeli.

"Hip hop je hudební styl, který může perfektně vyjádřit realitu bez příkras. Máme podobné problémy jako Afroameričané. Oni zpívají o policejních zátazích, o zločinech a zabíjení v jejich ghettech, my to ale prožíváme také. Jen jsme do hip hopu přidali něco východního, třeba arabské nástroje. Dodali jsme tomu novou chuť," vysvětluje mi Mahmúd Džarírí, spoluzakladatel skupiny DAM.

Její členové se označují za Palestince, technicky vzato jde ale o takzvané izraelské Araby. Pocházejí z města Lod, synonyma izraelské pouliční zločinnosti a drogové scény. Židé sice z Lodu před 60 lety deportovali většinu původních obyvatel, ostrůvek Palestinců tam ale zůstal. Svému postavení trpěné menšiny teď Arabové připisují i třeba potíže s hledáním práce, o kterých často zpívají hiphopové kapely na západě.

"Také těžko seženeme práci, protože my žijeme v rasistickém státě. Na západě je to ekonomický problém, tady politický. Když chceš zaměstnání, musíš mít za sebou vojnu. A na tu my Arabové nechodíme. Když jsem se jednou ucházel o práci, chtěl po mně zase židovský šéf, abych si změnil arabské jméno. Jmenuji se Mahmúd a on chtěl něco prý neutrálnějšího," přiblížil.

Jedna jeruzalémská skupina teď zpívá cosi nelichotivého o sionistech. Mahmúd Džarírí ale mezitím zdůrazňuje, že texty bývají i o drogách nebo o špatném postavení žen v arabské společnosti. "Když jsi z Palestiny, musíš zpívat o sociálních věcech a o politice, protože ta určuje naše životy. Tady nemůžeš zpívat jen o auťácích a o děvkách... Už proto, že děvky v naší společnosti nejsou," upřesnil.

Mahmúdovi je 26 a hip hopu se věnuje od čtrnácti. Jeho nejnovější hit vyzývá ke smíření mezi palestinskými organizacemi Fatah a Hamás. Izraelským úřadům ale jistě vadí mnohem víc třeba texty o údajném židovském rasismu. Setkali už se členové DAM třeba se zákazem?

"Jistě že máme problémy. Jeden izraelský komentátor vyzval tajné služby a policii, aby se zabývaly našimi texty. Někdy policie ruší naše koncerty. Najednou to přestane hrát - kouknu na zvukaře a vedle něj sedí policajt. Někdy dostaneme ke koncertu povolení, připravíme aparaturu a hodinu před vystoupením nám povolení zruší. Zatím nás ale nikdo nezavřel," popsal ústrky Mahmúd.

Když se Mahmúd zvedl a spolu se dvěma kumpány spustili na pódiu svou produkci, diváci se konečně dočkali zlatého hřebu dnešního hiphopového večera. Vzduchem se nesou další výroky o ukradené palestinské půdě, okupaci i o údajných izraelských zločinech v Gaze. Žádní policisté ale nezakročují. Možná je to i tím, že skupina DAM hraje v demokratické zemi. Na palestinských územích, nemluvě třeba o Sýrii, by muzikanti na vládu takhle od plic moc dlouho nadávat nemohli.

Spustit audio