Paříž by bez Napoleona vypadala jinak! Muzeum ukazuje válečníka jako architekta a vizionáře

Dovedete si představit obrovského slona na pařížském náměstí Bastily? Anebo pyramidu na hřbitově Pére Lachaise. Či snad ještě jedno město v samotné Paříži? Nechybělo mnoho a francouzská metropole mohla být bohatší o další dominanty. Tyto plány měl totiž Napoleon. V očích mnoha lidí byl hlavně vojevůdce, ve skutečnosti to byl člověk velmi tvořivý.

Kdyby nebylo unikátní výstavy v muzeu Carnavalet, možná bych si to ani neuvědomil. Před několika týdny začali v Paříži odstraňovat z mostu Pont des Arts zábradlí plné kovových zámků, symbolů uzamčených lásek. Možná to nevíte, ale tento most nechal postavit Napoleon.

Čtěte také

„Prohlížela jsem si Seinu a všechny mosty, které nechal postavit, a musím uznat, že výrazně změnil podobu města. Jeho kroky byly velmi praktické, mluví se hlavně o Vítězném oblouku, který je jeho podpisem, ale zajímavé jsou i jiné stavby. Třeba Madelaine, kde se nechal inspirovat antickým Římem,“ říká padesátiletá učitelka z pařížské čtvrti Belleville, která studuje velkou mapu Paříže.

Rok Napoleona připomíná jeho kreativitu

Letošní rok je ve Francii rokem Napoleona, připomíná se jeho vylodění, triumfální pochod do Paříže i bitva u Waterloo. Ale málokdo si uvědomuje ten paradox – Napoleon nebyl jenom válečník a ničitel.

„Pohled na Napoleona jako ničitele a dobyvatele je typický pro jeho nepřátele – zejména Angličany, kteří proti němu bojovali celý jeho život,“ ohrazuje se proti tomuto označení historik a autor mnoha publikací o Napoleonovi Philippe de Carbonniéres z muzea Carnavalet.

autoři: jšm , Adéla Šebková
Spustit audio

Související