Pavel Novák: Český stát v Lucembursku vyklízí pole

Toho bohdá nebude, aby český král z boje utíkal. To měla být poslední slova Jana Lucemburského pronesená v roce 1346 v bitvě u Kresčaku. Český král bitevní pole nevyklízel. Příklad si z něj však nevzala česká diplomacie. Ta se chystá odtáhnout z míst, kde Jan Lucemburský spí věčným spánkem. Na konci roku se zavírá naše velvyslanectví v Lucembursku.

Malý státeček s necelým půlmiliónem stálých obyvatel. Do Bruselu je odtud po dálnici jako z Prahy do Brna a v české státní pokladně je průvan, takže se musí šetřit, ber kde ber. Zrušit naši diplomatickou misi ve státě, který už dávno není tak mocný, jako byl za Jana Lucemburského nebo za jeho syna Karla, tedy může být celkem logické.

Jenže je třeba vidět i trochu dál než za roh Černínského paláce. V tomto malé velkovévodství sídlí celá armáda institucí Evropské unie, významné banky a dokonce ta, dalo by se říci, nejbohatší a nejštědřejší. Evropská investiční banka. Zvláštní, že na místě, kde se točí miliardy eur, nebudeme mít naše lidi.

Vlastně budeme je tam mít. Je jich tam dokonce 1600. Našich občanů, kteří do Lucemburska buď emigrovali, nebo tam přišli reprezentovat český stát prací v unijních institucích. Jsou tu překladatelé, bankéři, úředníci.

Tihle lidé tu mají malou krajanskou komunitu, do které přibírají i Slováky, na které jejich země absencí svého diplomatického zastoupení zapomíná úplně. Tato celkem nezanedbatelná česká skupina velikosti naší střediskové obce si bude muset jezdit vyřizovat veškeré české dokumenty do Bruselu.

Jezdil jsem tuto trasu často v jednom dni, a i když belgická dálnice je lepší než naše D1, je to i tak docela zápřah. Rozum zůstává stát nad tím, proč nebude stát pro své občany zajišťovat v malé lucemburské zemi alespoň konzulární služby, když už rezignoval na udržování obchodních a kulturních vztahů.

Také je s podivem, že velvyslanectví končí právě několik dnů před lednovými prezidentskými volbami. Jednomu z kandidátů by tam jistě ráda dala asi tisícovka voličů svůj hlas, kdyby jim právě on, šlechtic, nebral pevnou půdu pod nohama.

autor: pan
Spustit audio