Piknik pro snoby, nebo nenucená akce? Náš zpravodaj byl na garden party u samotné královny

Londýnský zpravodaj Jiří Hošek tvrdí, že se mu v úterý odpoledne leskly polobotky jako nikdy předtím. Není divu, pozvánka na garden party u britské královny nepřichází každý den. S těžkým srdcem ale musel nechat doma nahrávací zařízení. Ještě než vyrazil do zahrad Buckinghamského paláce, zaposlouchal se do vyprávění giganta Karla Kyncla, aby věděl, co ho čeká. Lepší průpravu na takovou společenskou akci by mu prý žádná příručka nedala.

Na rozdíl od Karla Kyncla mě do zahrad Buckinghamského paláce nedoprovázela manželka. Ne, že by se jí nechtělo dát 200 a více liber za nový slušivý klobouček, ale pozvánka se bohužel týkala jen mě. Byl jsem totiž osloven jako takzvaný „working journalist“, tedy pracující novinář.

Manželka sice neochutnala okurkový sendvič z královské kuchyně, zato já jsem viděl Alžbětu II. i prince Charlese z mnohem větší blízkosti, než se to poštěstilo mému slavnému předchůdci. A to navzdory tomu, že zatímco geniálně „blufující“ Karel Kyncl byl svého času jedním ze tří tisícovek hostů, v roce 2015 byl zpravodaj Českého rozhlasu jedním z osmi tisíc pozvaných obyvatel Spojeného království.

Její Veličenstvo časem nešetřilo a konverzace se netýkala jen krásného, slunečného počasí. Mluvil jsem s paní Elaine z Warringtonu, která 32 let pečuje o lidi bez střechy nad hlavou. S ní, jejím chotěm a dvěma dětmi, se panovnice zastavila na kus řeči. Byla prý velmi osobní, nepletla si jména hostů, živě se zajímala o povolání a životní ambice a působivě zavzpomínala na válečná léta a šváby v Buckinghamském paláci.

Čtěte také

Potěšily citronové tartaletky i melodie z bondovky Skyfall

Pochopil jsem, že královna nenosí zářivé pastelové barvy asi jenom proto, že se jí líbí, ale také třeba kvůli tomu, aby do sebe hosté na garden party nemuseli šťouchat loktem a ptát se jeden druhého, kde se Její Veličenstvo ve špalíru lidí momentálně nachází.

Až s odstupem několika desítek hodin jsem si uvědomil, co na mě na garden party nejvíc zapůsobilo. Nebyly to detaily, citronové tartaletky nebo dva skvěle hrající orchestry, které hosty potěšily třeba titulní melodií z bondovky Skyfall.

Byla to celá nenucená atmosféra akce, která na papíře vypadala dost škrobeně. Jako ostatně celá monarchie

Byla to hlavně nenucená atmosféra akce, která na papíře vypadala dost škrobeně, jako ostatně celá monarchie. Jenže v reálu se někteří hosté rozprchli po zahradě. Někdo si sednul u jezírka, jiný se opřel se o strom a manželky vojáků ověšených řády jako vánoční stromeček si nedělaly násilí a výjimečnou hebkost buckinghamského trávníku testovaly bosými chodidly. Třeba se další ze zpravodajů dočká už i bosého hostitele téhle milé akce.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio