Pivařova noční můra, nebo sen? Poláci se zahřívají pivem

Poláci tvrdí, že to je jejich národní nápoj. A co? Grzaniec neboli svařák. Ale zatímco Češi mají rádi „svařák“ z vína, Poláci ho dělají výhradně z piva. Tradiční pivaři by řekli, že to je čiré znásilnění zlatého moku, ale Poláci nedají na grzaniec během zimy dopustit.

Jsme v běžném baru v centru Varšavy, který má bohatou nabídku piv. Čech by si tady asi vybral klasické točené pivo, ale Polák v zimních měsících volí grzaniec. Jak vám ho nejlépe popsat?

Zeptejme se pivního experta Michala Kopika. „Svařák je alkoholický nápoj a u nás v Polsku se dělá hlavně z piva. Dodává se do něj různé koření a jeho hlavní funkcí je zahřátí organismu během zimních měsíců,“ říká mi pivní expert.

Jako svařené víno nebo medovina

Proč je základem zrovna pivo a ne víno? „Vzniklo to kvůli potřebě využití piva nejenom během léta, ale také v zimě, kdy o něj nebyl takový zájem. A pivní svařák skvěle funguje třeba při nachlazení nebo oslabeném organismu,“ upozorňuje Michal Kopik.

Milan Zika, Čech trvale žijící ve Varšavě, se zamýšlí, jaká chuť se mu vybaví, řekne-li se grzaniec. „Chuť svařeného vína a medoviny,“ uvažuje. „To mě napadne jako první. Určitě je to dobrý, lahodný nápoj na zahřátí.“

S tím souhlasí i barmanka Ada: „Ano, je příjemné dát si večer pivní svařák, když je venku zima.“

Pivo a spousta koření

„V každé restauraci, v každém baru v Polsku mají během podzimu a zimy v nabídce právě grzaniec,“ dodává Michal Kopik. Těžko však říct, jestli můžeme pořád ještě mluvit o pivu.

Co na to Čech? „Původní chuť piva tam je, ale také spousta koření. Příprava je víceméně stejná jako u svařeného vína. Dává se tam med, sirup a někdo přidá i žloutek. Je to chuť piva a různého koření,“ dozvídám se.

„Pokud jde o koření, rozhodně doporučuji přidat zázvor, hřebíček, skořici, muškát a v každém případě med,“ doporučuje odborník.

Pivo se nesmí dostat do varu

Mohl by podle něj uspět pivní svařák i v Česku? „Pokud to nebudou konzervativní pivní Češi brát jako pivo, ale pouze jako svařák, který vás v zimě zahřeje, myslím, že by se to u vás mohlo prosadit,“ soudí.

„Myslím si, že to má docela šanci na úspěch. Tak jako se prosadilo nealkoholické pivo nebo různá piva smíchaná s limonádami,“ přemýšlí Milan Zika.

A ještě jedna rada na závěr. „Pivo se nesmí dostat do varu. Maximálně by se mělo ohřát na osmdesát stupňů Celsia,“ dodává pan Kopik.

autor: pev
Spustit audio