Po Ukrajině rychle, pohodlně a bezpečně? Zvolte rychlovlaky

O Ukrajině v těchto dnech slýcháme hlavně jako o zemi, ve které zuří válka o její východní hranici. Zbytek Ukrajiny ale žije skoro normálním životem. Po mistrovství Evropy ve fotbale před dvěma lety se na Ukrajině mnoho změnilo. Přibyly nové silnice, zlepšila se doprava ve městech a zkrátily se vzdálenosti mezi nimi. A zemi začaly křižovat rychlovlaky.

Dnes jezdí moderní rychlíky z Kyjeva do desítky měst na východě, západě i jihu Ukrajiny. Vůbec první takový rychlovlak začal jezdit na trase Kyjev – Charkov už před 10 lety.

Vlak číslo 724 Kyjev–Charkov už je na dvanácté koleji, takže batoh na záda, tašku do ruky a jdeme na nástupiště.

Čtěte také

Uvnitř vlaku to vypadá trochu jako v letadle – prostorné modré sedačky umístěné po dvou na každé straně. Ve vagonu je celkem 56 míst, některé sedačky mají před sebou stoleček a všechny mají svoje světlo, konektor na sluchátka a elektrickou zásuvku, takže je možné připojit si i notebook.

Vlak opouští nádraží a záhy už projíždíme předměstí Kyjeva. Nejvyšší rychlost je zatím 70,7 kilometrů za hodinu, ale brzy poté, co opouštíme ukrajinskou metropoli vlak postupně zrychluje až na 160 kilometrů v hodině. To už stojí za to.

Nádraží v Charkově opouštějí moderní rychlovlaky už druhým rokem

Ukrajinci si dnes rychlovlaky pochvalují

Vlakové soupravy značky Hyundai nakoupily ukrajinské železnice kvůli evropskému fotbalovému šampionátu v roce 2012. Noviny nákup vozů široce rozbíraly. Nebyly právě nejlevnější a v třeskutých ukrajinských mrazech mívaly problémy.

Dnes už se snad podařilo všechny vady na kráse odstranit a vlaky jezdí přesně a spolehlivě.

Čtěte také

Pan Alexej seděl v první třídě, zul si boty a nohy si položil na opěradla sedaček před sebou. Ve vagónu bylo skoro prázdno, ve druhé třídě plno. Je manažerem počítačové firmy a vlakem jezdí dvakrát týdně. Z města Poltava do Kyjeva do práce a o víkendu zpět.

„Kdybych jel autem, musím počítat se zdržením při výjezdu z Kyjeva a pak ještě bývá zácpa u letiště Borispol. K tomu hustý provoz na silnici, pod pět a půl hodiny to neujedu. A tady mi cesta z domu v Poltavě do kanceláře v Kyjevě trvá tři hodiny,“ pochvaluje si.

Interiér vagónu slibuje pohodlnou jízdu

Dojem z cesty kazí jen drobnosti

Vagóny projíždí vozík s občerstvením. Kdo chce něco většího nebo vychlazené pivo, musí vyrazit do bufetu ve třetím vagonu. Tam si člověk může koupit třeba pistácie nebo chipsy, v nabídce mají dokonce i dvě česká piva.

Kolem oken se zas objevily tovární haly a domy velkého města. Do Charkova dojíždíme načas.

Čtyřapůlhodinová cesta byla příjemná, protože vlak jel poměrně rychle, sedadla byla pohodlná, občerstvení dostupné. Bylo možné sledovat film, i když, pravda, zvuk nešel a internet taky ne. Ale to jsou jen drobné vady na kráse.

Po Ukrajině už se cestuje celkem pohodlně.

autor: pan
Spustit audio