Podprsenka jako šperk a klobouky z králičí plsti. Na London Fashion Week dorazili čeští návrháři

Tkanina z dob socialismu, která se používala jako dekorace interiérů, nebo plstěné pokrývky hlavy nahrazující složité účesy – i těmito „zbraněmi“ útočí mladí čeští designéři na odborné publikum na prestižní akci London Fashion Week.

Londýnský Fashion Week, to je obří módní akce, která se řadí mezi nejdůležitější svého druhu na světě. V jedné z jejích doprovodných programů představují svůj vtip, vkus i originální nápady mladí návrháři z Česka. Odborným garantem české účasti tvořené studenty a čerstvými absolventy je známá návrhářka Liběna Rochová.

Česká expozice dostala název Last Fata Morgana a příchozí uvítá extravagantní podprsenka. „Udělala jsem monumentální šperky, které jsou součástí oděvu. Inspirovala jsem se pozicí šperku na těle. Náhrdelník je v prostoru ženského poprsí,“ popisuje Markéta Kratochvílová, absolventka Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Studovala i na School of Visual Arts v New Yorku.

Čtěte také

Mladí návrháři „načichli“ módní globalizací

Sofya Samareva přivezla do britské metropole tři kolekce velmi netradičních pokrývek hlavy z králičí plsti, se kterými se příchozí velmi rádi fotili. O pozornost si říká třeba zelená kreace, ve které muži vidí hlavu samuraje, zatímco pro ženy je to umělý drdol.

Sofya Samareva přivezla do britské metropole tři kolekce velmi netradičních pokrývek hlavy z králičí plsti

„Nebaví mě čekat, než mi narostou vlasy. Tohle je moje hra – můžu si vzít na sebe pánský účes, ten pak změnit za drdol nebo mikádo,“ vysvětluje.

Na návrháře, které na prestižní akci pozvalo České centrum v Londýně, je znát, že i vzhledem k četným zahraničním stážím trochu „načichli“ módní globalizací. Je ale více než sympatické, že se použitými materiály i přístupem hlásí k českým kulturním kořenům.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio