Podzemní komplex nacistů zatím neodkryl svá tajemství

Soví hory na jihu Polska ukrývají ve svém nitru velké tajemství. Propletenec chodeb a tajných tunelů známý pod krycím jménem Riese. Dodnes není jasné, k čemu štoly a obrovské podzemní haly sloužily. Měl to být kryt pro Hitlera, nebo tajná laboratoř?

Právě jsme vešli do jednoho z podzemních tunelů. Ze stěn kape voda, teplota uvnitř se drží po celý rok kolem šesti stupňů Celsia.

„Nacházíme se v Sovích horách, v objektu zvaném Říčka. Ten byl součástí komplexu Riese, který tady nacisti během války budovali,“ říká mi průvodce Jaroslaw Sokol. Podobných podzemních hal a tunelů bylo v nitru Sovích hor celkem šest.

„Na této velké mapě je dobře vidět, jak to mělo vypadat. Všechny podzemní objekty měly být navzájem propojené. Pořád ale nevíme, k čemu měly sloužit. Chybí nám k tomu jakýkoliv důkazní archívní materiál,“ dodává.

O účelu komplexu vědci pouze spekulují

K čemu měl být projekt Riese neboli Obr využíván, tedy není jasné. Ve hře jsou tři různé teorie.

„Já bych se asi přiklonil k verzi, že tady měly být tajné laboratoře nebo továrna. Nemyslím si, že to byl hlavní stan pro Hitlera a jeho lidi, jak spekulují jiní experti. Ale to je můj subjektivní názor,“ říká mi hledač Dariusz Komorkiewicz.

A o čem se mezi historiky, vědci a nadšenci mluví nejčastěji? „O raketách V2, o biologických nebo chemických zbraních a někteří vědci dokonce přišli s teorií, že tady měli Němci pracovat nad první atomovou zbraní,“ vypočítává pan Dariusz.

Na velké mapě je dobře vidět, jak měl celý komplex vypadat

„Když odtud Němci 9. května 1945 utíkali, tedy na samém konci války, nechali tady veškeré vybavení a nástroje. Věřili, že se sem časem vrátí,“ říká pan Sokol.

Objekt zůstává do jisté míry tajným i dnes

Zhasíná osvětlení v tunelu a pouští velmi sugestivní zvukové představení. To má nabudit atmosféru, jaká by panovala v podzemním komplexu v okamžiku bombardování. K tomu nikdy nedošlo. Projekt Riese totiž patřil k nejtajnějším v celé třetí říši.

„Co dva týdny si Němci fotili celý terén z letadla, aby věděli, co je potřeba ještě kamuflovat. Používali maskovací sítě, vysazovali tady vzrostlé stromy,“ dodává průvodce.

Celý objekt je do jisté míry tajný i dnes. „Tady v Sovích horách mělo být vyhloubeno až 213 tisíc metrů krychlových chodeb. Do dnešního dne jsme odhalili jen 100 tisíc metrů. To znamená, že druhá polovina se stále někde v podzemí ukrývá,“ přiznává pan Sokol.

Jeden z doposud neznámých tunelů objevil vloni i pan Komorkiewicz. „Udělali jsme dvacet metrů dlouhý vrt, vložili do něj kameru a uviděli novou dlouhou chodbu, ve které jsou koleje, ventilační roury, elektrické kabely a také nářadí,“ říká mi profesionální hledač.

Objekt zůstává do jisté míry tajným i dnes

Na odtajnění klíčových dokumentů se stále čeká

V podzemí se spouští další emotivní zvukový záznam. Má ilustrovat někdejší pracovní ruch v dolech.

Při ražbě mnoha kilometrů podzemních chodeb zemřely v komplexu Riese desetitisíce vězňů. Dodnes historici spekulují, co tady vlastně během války nestihli vybudovat.

„Co by nám nejvíce pomohlo, jsou dokumenty, které doposud pravděpodobně Němci ukrývají ve svých archívech. Otázkou je, jak dlouho ještě budeme čekat na jejich odtajnění,“ dodává na závěr pan Komorkiewicz.


Zvětšit mapu: podzemní komplex na jihu Polska zatím neodkryl svá tajemství

autor: pev
Spustit audio