Podzemní tajemství Nice: rodiště sjednotitele Itálie ukrývá základy středověké pevnosti

Fotografie a záběry z francouzského letoviska Nice obletěly nedávno celý svět. Lidé byli šokovaní útokem tuniského přistěhovalce, který na promenádě zabil kamionem 84 lidí, když najel do diváků ohňostroje pořádaného k francouzskému státnímu svátku. My se s Pavlem Novákem podíváme do docela neviditelného kouta Nice.

K ruinám středověkého opevnění tohoto města se totiž sestupuje do podzemí na náměstí vzdáleném 2 zastávky tramvají od pobřežní promenády. Garibaldiho náměstí je budoucí křižovatka dvou tras tramvají. V podloubích domů kolem náměstí lidé posedávají v kavárnách a restauracích, nebo si hoví ve stínu stromů uprostřed náměstí, kousek od pomníku sjednotitele Itálie. Určitě jen málokdo z nich ví, že asi 5 metrů pod nimi jsou základy staré středověké pevnosti Nice. Zbytky bastionu tu objevili stavbaři, když budovali trasu tramvaje.

Po schodech do krypty s vykopávkami

Sestoupili jsme do podzemí vraty, které se najednou otevřely v chodníku a ukázaly schodiště do krypty s vykopávkami. Dva tisíce metrů čtverečních s rozvalinami, zbytky věže a obranných zdí odděluje od povrchu betonová deska podepřená na několika místech širokými sloupy, na kterých leží nosníky konstrukce betonové pokličky. To aby se příklop nedotýkal zbytků zdí a neničily je otřesy, když po náměstí projíždí tramvaj.

Průvodkyně městského úřadu v Nice Cassandra Vepori popisuje pochyby archeologů o tom, co by mohly při zemních pracích na náměstí najít. Věděli, že někde v těchto místech by mělo být městské opevnění, ale nevěděli, co tu mohou najít. „Když dělníci narazili na první vrstvu kamenného zdiva, práce na tramvajové trati se na rok zastavily. Přišli sem archeologové a začali odkrývat podzemní prostory. 4 měsíce pracovali na povrchu a pak, když sestoupili do nižších partií k základům zdí, mohla se jáma zase zakrýt a práce kolem tramvajové trati mohly pokračovat.“

Z můstku zbyly jen kusy oblouků

Dnes jsou v podzemní kryptě k vidění zbytky obranné věže, cimbuří se střílnami, zakrytí vodovodního kanálu a také náspů vodního příkopu. V něm čekalo podle průvodkyně Cassandry na archeology překvapení v podobě koster zvířat, zbytků nádobí a dalších odpadků. Příkop kolem hradeb ve středověku zkrátka sloužil jako městské smetiště.

Nice patřila savojskému vévodovi

Došli jsme až ke zbytkům můstku, který spojoval město za hradbami s venkovem. Dnes jsou z něj jen kousky oblouků. Zajímavější je ale vědomí, že stojíme přímo pod dnešním pomníkem sjednotitele Itálie Giuseppe Garibaldiho nahoře na náměstí. Garibaldi se právě v Nice narodil. Je totiž třeba vědět, že Nice nepatřilo vždy k Francii. Byla součástí Piermontsko-Sardinského království vytvořeného savojským vévodou.

Návštěvníci se pohybují po můstcích

Francouzi se vždy snažili pevnost Nice ovládnout. V roce 1543 se dokonce spojili s Turky a útočili na Nice z moře. Legenda říká, že je ale od zničení města odradila jedna nebojácná pradlena. Jmenovala se Catherine Ségurane. Tato prostá žena v Nice vystoupila podle legendy na hradby, otočila se zády k moři, stáhla si sukni a ukázala na Turky holý zadek. To muslimské dobyvatele tak vyvedlo z míry, že otočili kormidla a odtáhli. Catherine Ségurane se stala niceskou hrdinkou.

A jsme zase na povrchu, v 21. století na Garibaldiho náměstí. V místech, kde kdysi království odolávalo náporu Turků a Francouzů, aby stejně v roce 1860 podlehlo a stalo se francouzským městem. Mezi občany Nice nechal Napoleon III. uspořádat referendum, prý s předem určeným výsledkem – kvůli silné vojenské přítomnosti Francie v Nice a Savojsku. I dnes tu ale ze staré Nice něco zůstalo.

autor: pan
Spustit audio