Ponořte své tělo do lázně ze zeleného čaje

Lázeňství je známé už čtyři tisíce let. Propracovaným provozem lázní se mohli chlubit už staří Egypťané nebo Římané. A populární jsou různé koupele, ať už bahenní, minerální nebo v horkých pramenech, i dnes. Napadlo by vás však vykoupat se v zeleném čaji? Právě tuto proceduru totiž nabízejí na Tchaj-wanu.

Musím prý ještě čtvrt hodiny počkat, voda je příliš horká. Tedy doslova vařící. Mladá lazebnice se s úsměvem omlouvá a rychle napouští studenou vodu. Po chvíli už je ovšem vše v pořádku a já se pomalu nořím do tmavě zelené vody napuštěné v obří kameninové vaně. Zavírám oči a pomalu si vychutnávám zvláštní vůni i pocit, že se vlastně koupu v čaji. A k tomu mi hraje relaxační hudba.

„Zelený čaj, který používáme, pochází od dodavatelů z nedalekého města Pu-li. Pěstuje se tedy na okolních plantážích. A příprava jedné lázně trvá půl hodiny,“ říká mi z lázní u jezera Sun Moon Lake vybudovaných na místě bývalé rezidence generalissima Čankajška. Jde o místní specialitu, která prý pochází právě odtud.

Pochopitelně mne zajímá samotná příprava a napůl vážně, napůl v legraci se ptám, zda se nepřipravuje stejně jako samotný čaj, tedy nevaří v nějakém obřím hrnci. „Ano, nasypeme ho do železné konvice a vaříme ho zhruba deset minut, dokud neucítíme typickou vůni rozlévající se celou místností. Pak vše přelijeme do samotné vany,“ odpovídá se smíchem.

Čajová lázeň

Na jednu lázeň je zapotřebí jednoho kilogramu čaje, pochopitelně toho nejkvalitnějšího, jehož cena jde v přepočtu do tisíců korun. O nějakém znehodnocení však prý nemůže být ani řeči, i když se pak vše vylije do odpadu. Účinky, a nejen léčivé, jsou údajně stoprocentní.

„Koupel je výborná na pleť. Dokonce má bělící i omlazovací účinky. Je ovšem nutné tuto kúru podstoupit častěji. Zároveň působí blahodárně na krevní oběh a také na zažívací systém. V tomto případě v kombinaci s konzumací zeleného čaje,“ vypočítává.

Aniž bych to tušil, sám jsem se tím řídil a při koupeli, už dostatečně teplé, jsem popíjel i horký čaj. A k němu přikusoval servírované sušené švestky. Každý příjemný okamžik, navíc v tomto případě umocněný i neopakovatelným pohledem na jezero ponořené do tmy, okna v lázních stojících přímo nad vodní plochou totiž žádná nejsou, musí jednou skončit.

Čaj a sušené švestky

Nevím, zda jsem skutečně o něco omládnul nebo zda mi dokonce má kůže trochu zbělela, jak se o to prakticky denně snaží tchajwanské dívky a ženy toužící vyrovnat se v tomto směru příslušnicím něžného pohlaví ze západních zemí. V každém případě koupel v zeleném čaji vřele doporučuji.

<iframe width="510" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=23.863391,120.910764&amp;spn=0.013736,0.021887&amp;z=15&amp;output=embed"></iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=23.863391,120.910764&amp;spn=0.013736,0.021887&amp;z=15&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: poloha lázní na jezeře Sun Moon Lake na Tchaj-wanu</a></small>
autor: mir
Spustit audio