Poslední da Vinciho dům

Pokud hledáte ve Francii stopy renesance, zajeďte na zámky na Loiře a především navštivte Amboise. Válečná tažení do Itálie vytříbila vkus francouzských králů a na jejich zámcích je to poznat. Ovšem Amboise mají mnozí v paměti především jako místo, kde zemřel a kde je také pohřben jeden z nejvýznačnějších světových umělců, Leonardo da Vinci.

Zámek Amboise patří vůbec k nejkrásnějším ze všech zámků na Loiře, ale to samé můžete klidně říci o pěti dalších. Impozantní je samotný příjezd - tam zámek zřejmě nemá konkurenci, protože ostatní z takové dálky neuvidíte a třeba k Chenanceaux musíte jít půl kilometru parkem. Ale Amboise se před vámi krásně otevře, hrdě se tyčí nad Loirou a vy si jen představujete, jak asi musel vypadat v době svého vzniku. Ostatně, i další návštěvníci si tuto otázku pokládají.

"Myslím, že je tady všechno zajímavé, ale mě zajímalo nejvíce, jak vypadal zámek ještě před zničením v době revoluce, co se z něj vlastně dochovalo. Dnes se procházíme těmito prostorami, obdivujeme tuto stavbu, ale když jsem viděl na maketě, kolik dalších budov tady stálo ještě před revolucí, tak jsem žasnul. To mě asi překvapilo nejvíce," říká jeden z návštěvníků.

Amboise asi nejvíce proslavil Karel VIII., který hrad nákladně přestavěl tak, aby se zamlouval jeho choti Anně Bretaňské. Jejich romantický život přerušila až Karlova neobvyklá smrt. Když se šel král podívat na sportovní utkání a sestupoval chodbou dolů, praštil se hlavou o dveře a večer svému zranění podlehl. Jeho bratranec Ludvík pak přesunul své sídlo do Blois. Ale na zámku začal úřadovat František I., který si z Itálie přivezl cenný dárek - jednoho z nejslavnějších umělců všech dob, který inspiroval svým životem a tvorbou i filmaře.

V roce l519 přijíždí na zámek Amboise Leonardo da Vinci. Král František ho ubytoval v několik set metrů vzdáleném domečku Clos-Lucé a umělec zde žil tři roky až do své smrti. Jak vlastně pomohla Šifra mistra Leonarda návštěvnosti zámku?

"Když vyšla kniha, tak se určitě zvýšil zájem o návštěvu Amboise. Možná více než když přišel do kin film. Ale na druhou stranu jsme tady zase měli dost návštěvníků, zejména Američanů, kteří v Paříži chodili po místech, kde se natáčel film, a zajeli také sem. Chtěli to tu vidět. Teď už je ten zájem menší. Když vyšla kniha, tak se o da Vincim hodně mluvilo, teď už méně," tvrdí Sophie, která na zámku provází.

Amboise - bez ohledu na zajímavé interiéry a nábytek z dílny italských tvůrců - bude asi pořád žít ze slávy da Vinciho. Proto vedou první kroky návštěvníků do kaple svatého Huberta. Právě tady najdete hrob tohoto umělce. Původně byl da Vinci pohřben v místech, kde dnes stojí jeho busta. Poté, co byl tento malý klášter zničen, byly ostatky převezeny sem.

Bez ohledu na řadu pozoruhodností - jistě vás jako mne zaujme například typický italský rozkládací stůl v Sále nejvyššího číšníka a nebo iluzorní perspektiva, která dávala renesančnímu nábytku neobvyklou hloubku - bude Amboise asi navždy spojován právě s da Vincim.

"František I. pozval Leonarda da Vinci do Amboise jako stárnoucího muže, kterého si hodně vážil a považoval ho za svého otce. V Amboise mu řekl, dělejte si, co chcete, a dal mu k dispozici zámek de Luce. Leonardo da Vinci neměl mnoho prostředků, byl rád za tuto službu. Ostatně můžeme říci, že František I. byl jeho mecenášem a byl na to pyšný," nechala nahlédnout do historie Sophie.

Je to příjemný zámeček a z teras je navíc překrásný výhled na Loiru. Ale myslím, že většina z vás, posluchačů už tady byla a naši turisté sem často míří. Z čeho tak soudím? Když se mě prodavač vstupenek ptal, odkud jsem, aby si mě mohl zapsat do příslušné kolonky, odpověděl jsem, že z České republiky. Netvářil se nechápavě. Naopak, sáhl do zásuvky a podal mi barevného rozkládacího průvodce - ano, v češtině.

0:00
/
0:00
autor: jšm
Spustit audio