Poznali byste ho? Filmového Vinnetoua považovali mnozí Francouzi za Němce

Herci někdy dokáží obdivuhodně splynout s davem. Francouzský herec Pierre Brice, který odešel před několika týdny do věčných lovišť, je toho výborným příkladem. Doma ho znalo snad jen pár filmových fanoušků. Náš zpravodaj Jan Šmíd se vydal po jeho stopách do vesničky Séry-Magneval, kam tento herec odešel na důchod.

Místní vůbec neví, kde Pierre Brice bydlel. A jedna starší paní o něm ví jen to, že rád jezdil na koni. „Jste z rodiny?“ ptá se další z obyvatel městečka. „Ne? Tak to vám nemohu nic říct,“ odmítá. A ani od zástupkyně starostky se Jan Šmíd nic nedozvěděl: „Pana Brice vůbec neznám. Nikdy jsem ho nepotkala a ani neviděla žádný jeho film. Ale v Německu je prý hvězda.“

Jan Šmíd se pomalu vzal naděje, že dům, v němž u nás známý herec žil, objeví. Setkal se však s asi 50letým mužem, který se s Pierrem Bricem setkal několik týdnů před smrtí. „Šel se svou manželkou Hellou z procházky. Vždycky jsme se pozdravili, ale moc jsem o něm nevěděl. Byl velmi milý, i když hodně diskrétní,“ prozrazuje.

Čtěte také

Tamhle bydlí ten německý herec, říkalo se ve vesnici

Je to téměř neuvěřitelné, ale někdo skutečně může strávit desítky let uprostřed vesnice, aniž by o něm druzí věděli. Po letech slávy a veřejných vystoupení totiž Pierre Brice toužil asi už jen po šumění stromů.

Nakonec se zpravodaj Jan Šmíd setkal s Arlette, dlouholetou přítelkyní Pierra a jeho ženy Helly. Jenže ani ta nebyla sdílnější. „Proč že si vybrali právě tuto vesnici? Žádný zvláštní důvod neměli. Hledali klidné místo, kde je nikdo nezná,“ soudí.

Tady slavný Pierre Brice bydlel

Vinnetou tedy po letech služby a veřejných vystoupeních nakonec našel vytoužený klid, i když prý zřejmě tajil, že je Francouz, jak tvrdí jeho sousedka: „Mysleli jsme, že je Němec. Tušili jsme totiž, že je v Německu slavný a žil tu se svou německou ženou.“

autor: jšm
Spustit audio