Poznáte ho? Tenhle slavný nosatý kluk se stal hrdinou Toskánska

Víte, kde se narodil Pinocchio? Možná bychom vám napověděli, že se tato obec jmenuje stejně jako autor světoznámých příběhů o dřevěné postavičce s dlouhým nosem. Ano, Pinocchio pochází z Collodi, jedné z nejkrásnějších osad nejen v Toskánsku, ale i v celé Itálii.

Maminka čte svým dětem před usnutím z knížky o Pinocchiovi a šestiletá dívka s o dva roky mladším bratrem pozorně naslouchají. Kdo by řekl, že uplynulo už více než 130 let od doby, co známá postavička spatřila světlo světa.

„Carlo Collodi napsal Pinocchiova dobrodružství na konci své kariéry. Předtím proslul jako novinář, psal satirické články. Po sjednocení Itálie dokonce vytvořil učebnice pro školáky. Nakonec se však nejvíc proslavil knížkou o Pinocchiovi, která vyšla v roce 1883,“ vypráví Isabella Belcari z obce Collodi, historické vesnice původně z 11. století. Právě po ní si tento spisovatel původem z Florencie dal své umělecké jméno.

Čtěte také

Tady si hrával slavný Carlo Collodi

„Matka Carla Collodiho, jehož pravé jméno bylo Carlo Lorenzini, se tady narodila. Její syn sem v dětství často jezdil i kvůli zdravému ovzduší. V knížce o Pinocchiovi se proto objevují motivy z Toskánska, a to včetně moře a velryb, které tu dodnes můžete vidět,“ vysvětluje Isabella Belcari.

Mezitím ukazuje směrem k zahradě paláce Garzoni, ve které si malý Carlo hrával. Při pohledu na honosnou vilu z poloviny 17. století se nedivím, že si ji autor Pinocchia zamiloval.

Pinocchiův park vznikl v roce 1962

Obec Collodi sice tvoří jen asi 40 domů, přesto ji nejen Italové označují za architektonický klenot usazený do zalesněného svahu. Na délku měří zhruba 300 metrů, na šířku však pouhých 30 metrů a v nejužších místech ani to ne.

Nosatý kluk se proslavit díky filmu z dílny Walta Disneyho

Jednotlivá stavení vytvářejí doslova kamennou kaskádu. Uprostřed ní se klikatí úzká a pořádně strmá dlážděná ulička končící až na samotném vrcholku u kostela svatého Bartoloměje ze 13. století.

Čtěte také

Z jeho věže zakončené cimbuřím je také nejlepší výhled na Pinocchiův park, který byl na autorovu počest i jako lákadlo pro děti a dospělé z celého světa vybudován v roce 1962. V té době už malého dřevěného panáčka zobrazovaného s dlouhým nosem znali obyvatelé všech kontinentů, a to i díky animovanému filmu z dílny Walta Disneyho z roku 1940.

Kdo je vlastně Pinocchio? „Je to loutka, malý kluk, živý strom? Nikdo přesně neví. V každém případě jde o příběh neposlušného kluka, který nakonec zmoudřel a stal se skutečným chlapcem. Jde o jakousi metaforu lidského života, která jasně ukazuje obě strany, pravdu a lež i dobro a zlo,“ zamýšlí se Isabella Belcari.

Logo

Pinocchiova dobrodružství vyšla asi ve 220 jazycích

Další z obyvatel historického městečka, 40letý Dario, se prý díky Pinocchiovi odnaučil lhát: „Když jsem byl dítě, říkali mi, abych nelhal, jinak mi naroste nos. Skutečně jsem tomu věřil. Jde tedy o velmi legrační a zároveň i užitečný a výchovný příběh. Dnes ho pravidelně čtu svým dětem.“

I díky tomu jsou Pinocchiova dobrodružství dodnes oblíbená. Vždyť vyšla už v asi 220 jazycích a děti je stále rády poslouchají.

autor: mir
Spustit audio