Pralinky z máty, kečupu nebo ořechu! I takové pochoutky vyrábí v belgické čokoládovně

Vzpomínáte si na film Čokoláda, romantický příběh s Juliette Binocheovou? Kdybyste chtěli ochutnat nějaké opravdu neobyčejné sladké dobroty a pralinky, doporučujeme čokoládovnu, která stojí na kraji malé vesničky Prouvy na jihu Belgie.

Nejdříve jsem tomu nechtěl věřit, ale v téhle pralince je opravdu kečup. I když není kečup jako kečup. Ten, který dává do čokoládových pralinek François Deremiens ve své stejnojmenné čokoládovně, nemá s tím běžným nic společného. Vyrábí ho úplně sám, z rajčat, cibule a česneku. A chutná úžasně, stejně jako ostatní roztodivné kombinace, které tady můžete zkusit.

Pralinka s griotkou, bílou čokoládou a vlčím mákem je také vynikající. Stejně jako ta, která se jmenuje Mojito – máta, limetka a bílý rum. Prostě mojito. Pan Deremiens tyto kombinace vymýšlí většinou sám, někdy se poradí se svými zaměstnanci. Stává se ale, že nová pralinka je výsledkem náhody.

Jako když byl François Deremiens v Kanadě, kde připravoval dezert pro oficiální recepci belgického velvyslanectví. „Po recepci jsme zašli na skleničku, skončili jsme v jednom baru, který má čínského majitele. A ten podával plody ořechovce pekanového, odrůdu ořechu nakládaného v sojové omáčce. Večer pěkně ubíhal, popíjel jsem whisky a šampaňské a najednou jsem si řekl, že to musím doma zkusit,“ popisuje.

Čtěte také

Z čeho všeho vyrábí François Deremiens čokoládu? Poslechněte si celou reportáž.

autor: oho
Spustit audio