Pravda o životě Evy Perónové. „Skutečná Evita se od té muzikálové liší“

Eva Perónová je na mnoha obrazech či pouličních graffiti v Argentině – a často je tam vyobrazená s mikrofonem. Není to jen proto, že dokázala před davy lidí dobře řečnit. Právě mikrofon byl jedním z jejích prvních pracovních nástrojů.

Nebýt jí, něžnému pohlaví by dost možná v Argentině zůstaly dveře do nejvyšších pater dodnes uzavřené. Největší ženě argentinské historie se přitom říkalo zdrobnělinou Evita – čili Evička. Eva Perónová byla sice „jen“ první dámou a nebyla jí dlouho – jen 7 let, protože zemřela ve svých 33 – ale i tak stihla zasáhnout do politiky jako málokdo.

Fotografie, vyobrazení, graffiti s Evitou jsou po celé Argentině. Na mnoha z nich figuruje i mikrofon. Eva Duarte přišla jako mladičká do Buenos Aires, chtěla být herečkou a to znamenalo být v epoše rádia v první řadě rozhlasovou herečkou.

Evita

„Představila se v mnoha rozhlasových hrách od prestižních argentinských autorů. A často hrála důležité a slavné ženy historie. To ji formovalo a mělo to nejspíš vliv i na její vztah s Juanem Perónem. Hrála třeba takové ženy jako Madamme Lynch, což byla v podstatě první dáma Paraguaye, nebo George Sandovou.“

O ženě, která se sama stala historickou i literární postavou, mluvíme s vedoucím archivu v Národním ústavu studií o Evě Perónové. Ten vznikl tak trochu paradoxně. Měl totiž napravit mýty a falešné legendy o Evitě, které rozšířila umělecká díla o ní – třeba známý americký muzikál nebo film s Madonnou. Dnes tu proto mají archiv s dobovými informacemi i biografiemi v nejrůznějších jazycích.

Mohla se stát první argentinskou viceprezidentkou

S Juanem Perónem se Evita seznámila na charitativní akci po zemětřesení ve městě San Juan. Od té doby už se z Evy Duarte, později Perónové, stala politička. Svému manželovi mimo jiné i projevy v rozhlase pomohla vyhrát volby.


Politiku ovlivnila v mnoha záležitostech. První je jistě zavedení volebního práva pro ženy.

„Politiku ovlivnila v mnoha záležitostech. První je jistě zavedení volebního práva pro ženy. Bezpochyby k tomu dal podnět generál Perón a Evita pomohla tu myšlenku prosadit, ona spustila kampaň, mimo jiné právě v rozhlase.“

Dokonce burcovala ženy, aby do politiky vstoupily, založila ženskou peronistickou stranu, a v roce 1951 ji mohly i hlasy žen zvolit jako první viceprezidentku – kandidovala totiž s manželem. Jenže rakovina už těžce zkoušela její zdraví, a musela tedy oznámit, že z kandidátky odstupuje.

O co kratší byl život Evy Perónové (33 let), o to víc se snad o ní točí, píše nebo dokonce i kreslí komiksy. Na motivy jejího života vznikl i jeden z nejslavnějších muzikálů všech dob.

autor: dkk
Spustit audio