Pravý recept na tuhle belgickou pochoutku byste hledali marně. Ale nesmí chybět borovička

Víte, co mají Belgičané společného s Čechy? Rádi se najedí a napijí. Pivo nebo hranolky máme i u nás, ale lutyšskou kávu v tuzemsku jen tak neseženete. Za tou pravou musíte do belgického města Lutych.

Vůbec nejlepší vám podle výsledků jedné soutěže připraví v malé kavárně Le Bistrot d’en Face. Paulice Maréeová tu vytahuje z mrazničky chlazené skleničky a nalévá do nich lutyšskou kávu. Navzdory názvu se tenhle nápoj nepije horký, ale naopak téměř ledový.

I pro samotný nápoj musí Pauline do lednice. „Když kávu namíchám, musí zůstat 24 hodin v lednici. Teprve pak ji můžeme servírovat,“ popisuje.

Lutyšská káva není tradiční káva, ale dezert. Připravuje se den dopředu. A než se dostane na stůl k zákazníkovi, musí se pořádně promíchat, aby se vůbec dala pít. Díky pobytu v lednici je totiž téměř úplně ztuhlá. „Je to hlavně káva, šlehačka a borovička. Co dalšího do naší lutyšské kávy přidáváme, vám nemůžu říct. Je to rodinné tajemství. Úplný recept nikomu neprozradíme,“ vysvětluje.

Čtěte také

V Lutychu přidali k vídeňské kávě šlehačku a borovičku

Lutyšská káva z kavárny Le Bistrot d’en Face je tedy tak trochu tajemstvím. Například tu do ní vůbec nedávají zmrzlinu, i když v jiných kavárnách si na ni naopak potrpí. Tyhle rozdíly ale vůbec nevadí. Při výrobě lutyšské kávy se uplatňuje fantazie. Úplně přesný a neměnný recept totiž nikdy neexistoval.

„Lutyšská káva vznikla v roce 1914 přejmenováním původní vídeňské kávy. V Paříži tehdy byli po vypuknutí první světové války alergičtí na všechno německé a rakouské. Takže dali vídeňské kávě jméno podle města Lutych, který tehdy obléhala německá vojska. A my jsme pak přidali naše typické ingredience, tedy zmraženou šlehačku a borovičku,“ nastiňuje Elise Dereppeová z lutyšského infocentra.

lutyšská káva, ledová káva se šlehačkou

Tuhle lahůdku ocení i ti, kteří kávu nepijí

Dnešní lutyšská káva nemá s tou vídeňskou vůbec nic společného. To poznávají i dva Češi, kteří si v kavárně Le Bistrot d’en Face lutyšskou kávu zrovna dávají. K Marii a Milošovi si přisedám a hned se dozvídám, že jim opravdu chutná. I když Miloš klasickou kávu vůbec nepije.

A nakonec se potýkají s jedním problémem. Z úzkých karaf, do kterých lutyšskou kávu nalévají, zbytek opravdu nevylízáte. Je to škoda, protože jde o opravdu výborný dezert.

autor: oho
Spustit audio