Příběh o silné vůli: 26letý Polák nemá ruce, přesto jezdí rallye a vystavuje obrazy

Jezdí automobilové závody, maluje obrazy, sám si vaří. Na tom by nebylo nic divného. Jenomže 26letý Bartosz Ostalowski z Polska nemá paže a nepoužívá ani protézy. O horní končetiny přišel před deseti lety při dopravní nehodě. Dnes je jediným závodníkem rallye na světě, který získal mezinárodní licenci.

Je opravdu obtížné si představit, jak náročné je pro pana Bartosze ovládat auto jen pomocí nohou. Každý z nás si to může vyzkoušet. Stačí si dát ruce do kapes a zapomenout na to, že je máte.

První překážkou je pouhé otevření dveří auta a jejich zavření. Sedadlo řidiče je pak posunuté hodně dozadu, aby mohl Bartosz ovládat volant prsty na nohou. A zbytek musí vysvětlit, protože v autě nevidím věci, které jsou běžné pro klasický vůz.

„Nad plynovým pedálem mám vyrobený speciální další pedál, který funguje jako ruční brzda a slouží mi ke smyku. Mám samozřejmě automatickou převodovku, ale vymysleli jsme také řadicí páku, kterou ovládám pahýlem pravého ramene. A ještě mám jeden důležitý pedál, kterým mohu v případě nehody vypnout bezpečnostní pásy a dostat se z auta ven,“ říká mi Bartosz a ukazuje, jak pomocí prstů na pravé noze auto startuje.

Čtěte také

„To, že jsem se mohl vrátit za volant auta a získal jsem mezinárodní licenci k závodům, bylo pro mě obrovskou životní satisfakcí. Když jsem na závodech, tak úplně zapomínám na svůj handicap. Sednu do auta a jedu jako všichni ostatní, sbírám body. To je opravdu skvělé,“ přiznává bezruký závodník, který miluje zvuk silného motoru.

U malování si prý vyčistí hlavu, říká muž, který své obrazy vystavuje po celém Polsku

Levou nohou řídí, tou pravou maluje

V chodidle levé nohy už má tak jemný cit, že do garáže zacouvá bez nejmenších problémů. Levou nohou ovládá volant a také automatickou převodovku a pravá noha střídá plyn a brzdu.

„Největší problém byl asi s řazením. Nad tím jsme strávili nejvíc času, ale nakonec jsme to zvládli,“ říká mi automechanik, který panu Bartoszovi pomáhá.

26letý muž je důkazem toho, že ani sebevětší handicap není překážkou pro radost ze života. Kromě toho, že je automobilovým závodníkem, je i úspěšným malířem. Vystavuje po celém Polsku a své obrazy maluje pochopitelně jen pomocí nohou.

Čtěte také

„Je to zvláštní, nevím, proč to tak je, ale auto řídím levou a obrazy maluji pravou nohou. Velmi dobře se tyto mé dvě vášně doplňují. Na závodech to je čistý adrenalin, rychlost, pořád se něco děje. A tady před plátnem se uklidním, vyčistím si hlavu,“ popisuje.

Bartosz Ostalowski z Polska dokáže řídit auto pouze nohama

Jsem šťastný, neskrývá mladý muž

Stojíme před domem pana Bartosze. Nohou hází kus dřeva labradoru Zefirovi. Ten je jeho největším pomocníkem. Dokonce se naučil navlékat Bartoszovi tričko přes hlavu. Ale většinu věcí, včetně vaření, zvládá 26letý mladík sám.

„Myslím si, že o sobě můžu říct, že jsem šťastný. Splnily se mi mé sny. Jezdím rallye, vystavuji své obrazy a zvládám žít sám bez cizí pomoci. Nemám si na co stěžovat,“ shrnuje.

autor: pev
Spustit audio