Přírodu? Tu neovlivníš, vědí v Belgii. Podívejte se

Jaro už je, aspoň podle kalendáře, v plném proudu. A co k němu neodmyslitelně patří? Samozřejmě krásně kvetoucí kytky. Podívejte se, jak se o ně dokážou postarat profesionálové!

Na zámečku Grand-Bigard hned vedle Bruselu je až do 6. května otevřená Floralia, velká výstava květin vysázených přímo v přírodě. Na 15 hektarů kvetoucí nádhery se zajel podívat i náš zpravodaj Ondřej Houska.

Letos tu nasázeli 1,4 milionu květin, chlubí se Maarten Bakker, hlavní architekt Floralie. Roste tu 400 různých druhů tulipánů a desítky odrůd narcisů, hyacintů nebo třeba orchidejí.

Zázračný řebčík královský

Láskou pana Bakkera je ale jiná kytka: Fritillaria Imperialis Striped Beauty, česky řebčík královský.

„Pyl řebčíku má medovou příchuť, což je dobré pro včely. Hlízy této květiny smrdí, což odpuzuje krtky. To je dobrý argument pro to, aby si lidé Fritillarii koupili, protože krtků je hodně a na zahradách požírají hlízy, ale tahle je odpuzuje.“

Řebčík královský nejenže se hodí proti krtkům, ale hlavně je skutečně krásný. Roste až metr vysoko, má velké žluté květy s jemnými proužky. Málokdo z návštěvníků ho zná, ale spousta z nich si ho tady na výstavě koupí.

Čtěte také

Lidé ovlivní leccos. Přírodu ale ne

Nechybělo přitom moc a nic z toho, co tady vidíme, se nemuselo povést. „Tuhle zimu vůbec nemrzlo. Kytky nám začaly růst už v lednu a bál jsem se, že vykvetou moc brzy, dřív než naše výstava začne. Na začátku jara ale zase bylo chladno a vypadalo to, že kytky nevyrostou vůbec. Posledních 14 dní je ale teplo – a vidíte, co se stalo.“


Někdy u obchodníků objevím tulipány, které jsem ještě nikdy neviděl. Prodejce mi samozřejmě popíše, jak bude rostlina vypadat, až vykvete, třeba, že to bude červený tulipán s trochou žluté s jemnými pruhy na listech. Dokud ho ale na vlastní oči neuvidím vykvést, není to ono.

Stalo se to, že se zahrady kolem zámku Grand-Bigard proměnily v kvetoucí království. Při sázení květin prý přitom nikdy nevíte, jak to vlastně dopadne.

„Někdy u obchodníků objevím tulipány, které jsem ještě nikdy neviděl. Prodejce mi samozřejmě popíše, jak bude rostlina vypadat, až vykvete, třeba, že to bude červený tulipán s trochou žluté s jemnými pruhy na listech. Dokud ho ale na vlastní oči neuvidím vykvést, není to ono. A ten výsledek vidím právě teď.“

Jak říká Maarten Bakker, lidé dnes dokážou ovlivnit ledacos, ale přírodu ne – naštěstí. Na to, co příroda dokáže, se můžete na výstavu Floralia zajet podívat až do 6. května.

autor: oho
Spustit audio