Proč v Champagne nepijí šampaňské?

V závěru roku bychom se asi bez láhve vína s bublinkami neobešli. Pravé šampaňské se pěstuje na poměrně malém území, v regionu Champagne. Ve světě se stalo už pojmem. Dokonce takovým, že v Remeši uspořádali výstavu spojující toto víno s uměním. Najdete na ní vše, co má co do činění se šampaňským – obrazy Pabla Picassa, Alfonse Muchy, nejrůznější skleničky, ale i filmy, v nichž hraje šampaňské hlavní roli. Náš zpravodaj ve Francii Jan Šmíd Muzeum krásného umění v Remeši navštívil a smutně konstatoval, že navzdory všemu zajímavému tam přece jen něco chybí.

Co má střelba společného se šampaňským? Celkem dost. Pili ho totiž i gangsteři. Na výstavě proto můžete vidět také ukázky z filmů, v nichž hrálo šampaňské důležitou roli. Romantické duše si jistě vzpomínají na kultovní snímek Casablanca a známou větu: „Pokud je mi nabízeno Veuve Clicquot, tak zůstanu.“

„Mám nejraději Veuve Clicquot,“ říká jedna z návštěvnic výstavy jen kousek od velkého obrazu vdovy Clicqotové, který jsem se sice pokoušel vyfotit, jenže ochranka na mě zavolala, že se na výstavě fotit nesmí. A tak jsem sebou trhl a milá vdova je na snímku rozmazaná.

Region Champagne proslavil i náš krajan. Alfons Mucha ovládl na výstavě polovinu jedné velké místnosti. „Ne, to jméno vůbec neznám,“ říká téměř zahanbeně paní, která má tak ráda šampaňské Veuve Clicquot. Ukazuji jí proto krabičku, kterou Mucha navrhl pro sušenky Lefèvre-Utile. „Vůbec jsem si jí nevšimla, ale je hezká,“ říká. „Znám dobře sušenky Fossier, ale LU moc ne. Krabička je však namalované pěkně. Je to zajímavé,“ dodává.

Pravé šampaňské pochází z francouzského kraje Champagne

Muchu místní znají díky plakátům

Samozřejmě jsem byl trochu zaskočen. Muchu přece zná celý svět! Vždyť tisíce turistů kupují u bukinistů na břehu Seiny jeho plakáty. Paní byla nakonec výjimkou.

„Samozřejmě, že to jméno znám. Jeho ženy jsou tak specifické a výtvarné. Dokonce si myslím, že je dnes Mucha známější víc než kdy jindy v minulosti, protože se stále tisknou jeho plakáty,“ říká jedna z pracovnic muzea.

„Mucha? Samozřejmě. Viděla jsem jeho plakáty. Tedy myslím, že jsou od něho. I když tyto plakáty dělali i další umělci, jenže já vlastně neznám nikoho jiného,“ přiznává studentka, která se zašla podívat na výstavu.

Expozice by se měla jmenovat Šumivé umění. Ukazuje totiž vše, co je spojené se šampaňským – skleničky, různá menu, knížky, na zdech najdete citáty z literatury a samozřejmě nechybí obrazy slavných malířů. Výstava je prý zajímavá i pro lidi z regionu.

V Remeši lákají na výstavu o šampaňském ve spojení s uměním

Výstava o šampaňském a bez šampaňského?

„Pracoval jsem pro vinařský dům Mumm. Do ruky se mi dostalo vše, co je tady k vidění. Znám starý lis, sudy jsme vozili na koních, nářadí také poznávám. Je to zajímavé i pro nás, kteří jsme odsud,“ libuje si pán v letech. I ostatní návštěvníci se tváří spokojeně.

Jsme na samém konci výstavy a něco tu chybí – šampaňské, které bychom mohli ochutnat. Není to chyba? „Potíž je v tom, že v muzeu nemůžeme nabízet alkohol,“ vysvětluje zaměstnankyně. „To by se asi musela zvednout cena vstupenek,“ tvrdí další.

Pořád se na něco vymlouvají. Pijí tady vlastně vůbec šampaňské? Nebo jen naplní láhve a nápoj posílají do zahraničí? „Jsem ze Champagne, ale šampaňské nepiji,“ říká mi konečně někdo upřímně s tím, že pije raději bílé víno. Tak to vidíte. Třeba mi to tvrdí jen tak, aby mi to nebylo líto.


Zvětšit mapu polohy Remeše

autor: jšm
Spustit audio