Prožila s ním celý život a procestovala svět. Pro Ingrid je Karel Gott celoživotní vášní

Na jihu Německa žije jedna z nejvěrnějších a nejoddanějších fanynek Karla Gotta. Prožila s ním dětství, dospívání, dospělost a také s ním zestárla. Když o něm mluví, chvěje se jí hlas. Navštívila bezpočet jeho koncertů po celém světě. Kromě toho vede nejstarší fungující fanklub Karla Gotta v Německu.

V kavárně jsme sami, ovšem na stole s bílým ubrusem není žádné místo, není si ani kam postavit hrnek s kávou. Všude samý Karel.

Ingrid Kernbachová vytahuje ze šanonu fotky: „Tahle je z návštěvy u Karla doma. Rok 1984. Tahle je z Carnegie Hall. A tady je zase fotka z natáčení jedné pohádky.“ Všechny fotila sama.

Čtěte také

Život s Karlem

Každou fotku bere do ruky opatrně a se zbožnou úctou. A přestože je na nich hlavně Karel Gott, připadá jí, že si zároveň prohlíží i svůj život.

Na tuto společnou fotografii je Ingrid obzvláště hrdá

„Vůbec poprvé jsem ho viděla na vlastní oči v roce 1969 ve Frankfurtu na jeho prvním německém turné,“ vzpomíná. Tehdy jí bylo teprve 14 let a na koncert ji a její kamarádku musel odvézt táta. Od té doby navštívila bezpočet Gottových koncertů, odhaduje, že jich bylo víc než tisíc.

„Jeho hlas jsem si zamilovala okamžitě. Karel Gott vešel v Německu ve známost v roce 1967 s písní Weißt du wohin,“ notuje Ingrid melodii z filmu Doktor Živago.

Čtěte také

Fanklub vymírá

V roce 1982 založila Ingrid Kernbachová s oficiálním souhlasem společnosti Gramophon fanklub Karla Gotta. Její klub je dnes v Německu nejdéle fungujícím spolkem Karlových obdivovatelů.

„Nejvíce nás bylo šedesát, dneska má náš klub dvanáct členů,“ přibližuje historii klubu. Scházet se a vyměňovat si informace dnes už není třeba, internet nahradil klubový život. A Karel Gott v Německu je už modlou pouze stárnoucí generace.

„V Česku je na jeho koncertech úplně jiný věkový průměr než na těch německých. Zatímco tady na něj chodí převážně starší lidé, v Česku je publikum mladší. Podle mě je to úžasné,“ myslí si Ingrid.

Speciální minci vyraženou u příležitosti Gottových padesátin dostalo jen padesát nejvěrnějších. Ingrid byla mezi nimi

Medaile od Karla

S Karlem Gottem se zná také osobně. Jako svou věrnou fanynku ji pozval na své 50., 60. i 70. narozeniny, což mi Ingrid vypráví se zjevnou hrdostí. Pak vytahuje z velké tašky, kterou si do kavárny přinesla, krabičku.

Otevírá ji a ukazuje stříbrnou minci s vyraženým obličejem Karla Gotta: „Nechal ji vyrobit u příležitosti svých padesátin, a to jenom padesát kusů – pro padesát nejlepších přátel.“

Gottova hvězda v Německu stále září. Snad ho ještě uslyšíme na živo, doufají fanoušci

Ingrid Kernbachová je prý jenom fanynka. Ale ne jen tak ledajaká. Obrací fólie v šanonu, a když z něj vytahuje poslední fotku a podává mi ji, mám pocit, že se trochu červená. Zbožňovaný zpěvák na ní sedí vedle ní, hlavu má položenou na jejím rameni a oči zavřené. Pro Ingrid absolutní štěstí.

A její největší přání? Aby se uzdravil a mohl zase koncertovat.

autor: Pavel Polák
Spustit audio