Republikáni a demokraté se utkají s baseballovými pálkami v rukou. Politika jde ale na hřišti naštěstí stranou

Američtí kongresmani mají v těchto dnech dost závažných témat k řešení, ale o to víc se možná těší na nejbližší čtvrtek. Toho dne se totiž demokrati a republikáni utkají nikoli slovně, ale na hřišti. Místo argumentů budou chtít soupeře porazit s míčkem a pálkami. Dvě tradiční strany změří síly ve výročním baseballovém zápase už po osmdesáté druhé.

Skoro na dohled Kapitolu v americkém hlavním městě stojí Nationals Park. Na tribuny tohohle baseballového stadionu se vejde víc než 40 tisíc fanoušků a obvykle se tu scházejí při zápasech místního týmu profesionální ligy MLB. Ve čtvrtek bude ale aréna patřit členům Senátu a Sněmovny reprezentantů.

Čtěte také

Ptám se kolemjdoucí paní Rity, zda už o tomhle speciálním zápase slyšela. Důchodkyně s úsměvem přikyvuje, ale dušuje se, že do hlediště se prý rozhodně nechystá. Vidět kongresmany zpocené v baseballových úborech, ji neláká. „Doufám, že aspoň na jeden den dokážou zahodit nepřátelství a užijí si hru,“ dodává.

Pálky v rukou politiků? Je to hlavně zábava!

Rufus, jeden z pořadatelů, sklízí pojízdný informační stánek a tlačí ho zpátky do skladu, odkud ho znovu vytáhne před zápasem demokratických a republikánských kongresmanů.

Hemžení před baseballovým stadionem Nationals Park ve Washingtonu

„Majitelé sezónních permanentek mají vstup zdarma, těch je asi 17 tisíc. Jinak je vstupné jen 10 dolarů. K tomu rodiny, známí… Myslím, že tak 25 tisíc diváků tu bude,“ odhaduje.
Zápas už několikrát viděl a prý je to docela zábava, i když žádnou velkou kvalitu není možné očekávat.

„Přece jenom, kongresmani většinou nemají moc atletické postavy,“ směje se Rufus. „A strana, která vyhraje, se pak ve Sněmovně a v Senátu může naparovat, že tu druhou porazila v baseballu.“

Čtěte také

Hráče vybírají voliči

Poslední dobou si tohle potěšení sedmkrát v řadě mohli dopřát demokrati, až minulý rok – aby těch porážek nebylo málo –, zvítězili republikáni. A ve čtvrtek se chystají svůj triumf zopakovat.


Občas mi připadá, že demokratičtí voliči vybírají své kongresmany podle toho, jak umějí hrát baseball.Joe Barton, trenér republikánů

„U nás republikánů je to tak, že se každého nově zvoleného kongresmana ptám, jestli někdy hrál baseball. Musím si adepty proklepnout, protože lidi samozřejmě nedávají ve volbách kandidátům hlas podle toho, jak dobří jsou sportovci,“ usmívá se Joe Barton, 67letý člen Sněmovny reprezentantů, ale teď hlavně trenér a manažer, který sestavuje baseballový tým republikánů.

„Máme několik velmi slušných hráčů i mezi dlouholetými poslanci, ale zdá se mi, že demokratičtí voliči v tomhle ohledu odvádějí lepší práci. Občas mi připadá, že vybírají své kongresmany podle toho, jak umějí hrát baseball,“ směje se.

Čtěte také

Trapas bude určitě, jen ať bolí co nejmíň

Republikán Barton při tom pokyvuje hlavou směrem, kde sedí Mike Doyle, kolega a soupeř ze sněmovny, zodpovědný za složení baseballového týmu demokratů.

Hemžení před baseballovým stadionem Nationals Park ve Washingtonu

„Je pravda, že asi šest let máme v týmu hráče, který měl před zvolením do Kongresu baseballové stipendium na vysoké škole. Ten umí odpálit míček rychlostí 82 mil za hodinu,“ potvrzuje trenér Doyle. Většina z politiků ale potřebuje praxi, a tak se s blížícím se utkáním scházejí každý den brzy ráno a trénují.

„To víte, hraje se jen jednou ročně, v hledišti jsou tisíce lidí – a my se nechceme ztrapnit. Tedy, ztrapníme se tak jako tak, ale snažíme se, aby to bylo co nejmíň,“ usmívá se kouč demokratů.

Čtěte také

Když se ptám, jestli není trochu nebezpečné postavit proti sobě kongresmany dvou nesmiřitelných stran s baseballovými pálkami v rukou, oba trenéři se dušují, že politiku nechávají v budově Kapitolu. Díky těmto výročním zápasům se prý naopak političtí rivalové často spřátelí.

autor: jkb
Spustit audio