Rumunský recept na rychlý hlad? Přece covrig právě vytažený z pece

Malý hlad u nás nejčastěji zaháníme sušenkou, chlebíčkem nebo párkem v rohlíku. V ulicích rumunských měst je jejich obdobou covrig, tedy preclík prodávaný přímo z okénka pekárny. Křupavý na povrchu, měkký a vláčný uvnitř, posypaný solí, mákem nebo sezamovými semínky, případně se sladkou náplní. V rumunských městech je to nejběžnější rychlé občerstvení, které si můžete na ulici koupit.

Tak jako je v Česku párek v rohlíku oblíbenou svačinkou, kterou si koupíte ve stánku, je v Rumunsku covrig tím, co popadnete do ruky a sníte třeba cestou do práce nebo při čekání na autobus.

Covrigy se prodávají na stáncích v metru anebo v pekárnách, kterých je na každé rušnější ulici v Bukurešti hned několik. U výdejního okénka pekárny si objednáte, s čím byste si covrig přáli, a za chvíli už držíte v ruce papírový sáček s preclíkem, který v ideálním případě před vašima očima vytáhnou přímo z pícky.

Za kus zaplatíte jeden lei, tedy asi šest korun, a můžete se do něj hned zakousnout.

Fast food po rumunsku

Slečna Mihaila Ionescuová prodává covrigy na hlavní třídě Bukurešti ústící na náměstí Unirii. Denně jich prodá asi dva tisíce. Nejvíc prý lidé chtějí ty úplně obyčejné, sypané solí. Zájem je ale také o ty s mákem nebo sezamovým semínkem. Mihaila má i kruhové preclíky s čokoládovou náplní nebo s višněmi a jablky.

Pekárny, kde si můžete koupit právě upečené covrigy, najdete v Bukurešti na každém rohu

Zatímco si povídáme, přichází si oblíbené pečivo koupit paní Doina. Na covrigy si pamatuje už z dětství, tedy z doby komunistické vlády Nicolaea Causesca. To se tyto preclíky vyráběly ve tvaru ležaté osmičky. Dnes žije už 15 let ve Spojených státech, ale vždy, když se vrátí do Rumunska, dá si prý alespoň jeden covrig denně.

„Nikde jinde nechutnají preclíky tak, jako naše covrigy. Jedla jsem je v Americe a už si ani nepamatuji, kolik preclíků jsem tam vyhodila. Zkusila jsem i slavné frankfurtské preclíky, ale ty nemají s těmi našimi nic společného,“ myslí si Doina.

Čtěte také

Nejlepší je právě upečený

Nejlepší je covrig právě vytažený z pece. Je krásně křupavý, dá se rozlámat, a když se do něj zakousnete, je na povrchu křehký a uvnitř měkký. A tak to má být.

Přesně takový covrig jsem ochutnal u pana Karamana, který mi ho vytáhl přímo z pece v pekárně nedaleko náměstí Unirii. Denně jich prodá asi sedm set. V přípravě prý není žádné tajemství. Těsto se dělá jen z mouky, vody, soli a droždí.

Pan Karaman prodává covrigy v pekárně nedaleko náměstí Unirii

Důležité ale je jíst covrigy čerstvé a neschovávat si je až do druhého dne. To už může být zážitek z jejich konzumace úplně jiný.

autor: pan
Spustit audio