Saně tažené koňmi, grog, a muzikanti v kožených kalhotách – to je předvánoční romantika Jižního Tyrolska

Každoročně v období adventu plní dálnice od Milána i Verony auta směřující do Jižního Tyrolska na vyhlášené vánoční trhy. Tato oblast je českým turistům důvěrně blízká, ostatně před sto lety to byla ještě součást společné monarchie Rakouska-Uherska. Po první světové válce připadl region Itálii. Dnes se tu snoubí italský šarm s německým smyslem pro pořádek.

Je teprve krátce po třetí hodině odpoledne, ale prosincové slunce už zapadlo za vysokou horu Seekofel, která je podle legendy skrytou branou do podsvětí.

V létě návštěvníci obdivují průzračně čirou vodu jezera Pragser, ta je teď ale zamrzlá a po ledě jezdí sáně tažené koňským spřežením. Za poplatek a za cinkotu rolniček se můžete svézt.

Čtěte také

Pragser Wildsee je celoročně vyhledávaným místem turistů. Mimořádně populárním se stalo díky italskému televiznímu seriálu Na krok od nebe, kde hraje i u nás dobře známý herec Terence Hill velitele lesní stráže Pietra. I dnes se u jeho podobizny fotí fanynky.

Dechovka je naše hobby

Jsme uprostřed Dolomit ve výšce skoro patnácti set metrů nad mořem, a tak mráz rychle zalézá pod nehty. Návštěvníci se hřejí popíjením svařeného vína nebo grogu a nastavují zkřehlé dlaně otevřenému ohni.

Prokřehlé ruce spolehlivě zahřeje plápolající oheň

Také Roberto z žesťového orchestru se o pauze snaží pod infrazářičem rozehřát zamrzlé klapky lesního rohu. Dechové kvarteto z nedalekého Toblachu tvoří mladí muži ve věku od 17 do 22 let. Muziku mají pouze jako hobby. Hráč na lesní roh Roberto je povoláním IT specialista.

Kousek od venkovních stánků se štrůdlem a vánočními sladkostmi se na chvilku můžeme zahřát ve stodole u živého betléma, přesněji chléva s jesličkami a živými zvířaty.

Čtěte také

Pamětník starých časů

Samotné vánoční trhy se tady odehrávají hlavně uvnitř restaurační části více než sto let staré majestátní budovy Grandhotelu Pragser Wildsee. Některé pokoje jsou vybaveny původním nábytkem, který pamatuje dobu, kdy sem jezdívali Ferdinand d'Este nebo hudební skladatel Gustav Mahler.

Vánoční drobnosti si mohou návštěvníci koupit uvnitř v Grandhotelu Pragser Wildsee

Tahací harmonika, housle, basa, violoncello a harfa, to je obsazení tradiční jihotyrolské kapely, která hraje uvnitř, takže mladí muzikanti jsou oblečeni ve zdejších krojích, ke kterým patří krátké kožené kalhoty a dlouhé bílé podkolenky.

Návštěvníci tu nakupují typické lokální výrobky – výborné domácí marmelády, med, sýry, pálenky, špek, ale i bylinky, přírodní kosmetiku nebo keramiku. Některé výrobky vznikají přímo před našima očima na hrnčířském kruhu.

Kdo zachrání královnu?

Venku za okny se snáší soumrak. K jezeru se váže stará pověst o pyšné královně Fanů zakleté v hoře Seekofel a stříbrných trubkách potopených na dně jezera. Až se prý trubky znovu rozezní, královna bude osvobozena a vznikne nová říše Fanů.

Čtěte také

Zatím tady zní jen pozlacené žestě mladých mužů z Toblachu a vytvářejí romantickou předvánoční atmosféru.

autor: vlk
Spustit audio