Seriál Panství Downton se stal kultovní záležitostí. A hraběnka Fiona pro filmový štáb postrachem

Na zámku Highclere, v obývacím pokoji, salónu i ložnici hraběnky z Carnarvonu, se natáčelo populární Panství Downton. Seriál udělal ze zámku globální turistickou atrakci. Náš londýnský zpravodaj Jiří Hošek zjistil, že pro štáb seriálu byla hraběnka Fiona tak trochu postrach, a bez jejího svolení nesměli filmaři ani roztáhnout závěsy.

George, 8. hrabě z Carnarvonu mě vede zámeckou zahradou na místo, které znají z úvodu znělky Panství Downton, s lordem Granthamem, respektive jeho kalhotami, a jeho labradorem, miliony lidí po celém světě. Přiznává, že byť sám se ženou chová tuhle psí rasu, seriálový pes byl speciálně cvičený.

„Naši labradoři jsou tamhle v kotcích. Milují společnost a byl by tu chaos. Neustále taky něco hledají, a hrozilo by, že nám přinesou ukázat třeba ježka,“ směje se hrabě George. Natáčení seriálu, který se v řadě zemí stal v podstatě kultovní záležitostí, změnilo život rodiny k nepoznání. Autoři původně zvažovali několik lokací. O volbě Highclere Castle rozhodlo mimo jiné přátelství Carnarvonových s oscarovým scénáristou Julianem Fellowesem.

Čtěte také

„Snažíme se najít tu správnou rovnováhu mezi přátelstvím a obchodním vztahem. Takže já se stáhla spíš do pozadí, a neradila mu, kde má udělat který záběr. Když spolu sedíme, tak si spíš povídáme o domě, který Julian s manželkou koupili, a o podobných věcech,“ vypráví mi Fiona, hraběnka z Carnarvonu. Celosvětový úspěch seriálu jí prý doslova vzal dech. Přiznává, že se na Panství Downton nedokáže dívat s jistým odstupem, a že se spíš soustředí na rodinné předměty a domácí zákoutí, která se objeví v záběru.

Díky seriálu mohou začít s nákladnou rekonstrukcí

„Je to strašně zvláštní pocit, protože si většinou pamatuju, jak točili ten který záběr, a kde při tom na zámku stáli. Vzpomínáte si na zábavné příhody z natáčení, nebo na situace, kdy se filmaři s jednou scénou mořili dlouhé hodiny. Nejvíc si Downton užiju tehdy, když ho nesleduju tady na Highclere. Tady je všechno moc povědomé. Ale když třeba letím letadlem, a mají seriál v nabídce, tak se na něj podívám, a konečně si zapamatuju něco z děje,“ vysvětluje.

„Tady ten psací stůl stojí v Panství Downton u okna, ale ve skutečnosti je tady, blíž u knihovny. Spolu s nejstarší dcerou jsme v seriálu dělaly komparsistky. Byla to tvrdá práce. Musely jsme být k dispozici od 6 ráno do 7 hodin večer,“ vzpomíná místní průvodkyně Margaret Mitchellová. Podle ní se při natáčení ani zdaleka nevyužily všechny hlavní pokoje, které v hlavní zámecké budově jsou. Podle hraběnky Fiony si štáb rozhodně nemohl na Highclere dělat, co chtěl.

„Nesmějí přesunout jediný kousek nábytku, aniž by se nás zeptali, dokonce si ani nesmějí bez dovolení na nic sednout. To ale není nic výjimečného, to jsou standardní pravidla, která platí pro filmaře v podobných objektech v Anglii. Dopředu se jasně stanoví, odkdy dokdy budou na zámku, a které místnosti smějí použít. Když ale chtěli něco navíc, tak jsme jim to dovolili, protože jsme věděli, že tím jen zvýšíme povědomí o Highclere,“ říká.

Fiona, osmá hraběnka z Carnarvonu, paní na Highclere Castle

Obrovský zájem veřejnosti, který vyvolal populární seriál, umožnil lady a lordu Carnarvonovým začít s nákladnou rekonstrukcí zámku. Je takřka jisté, že se tohle půvabné šlechtické sídlo s nádherným parkem neobjevilo ve filmu či seriálu naposledy.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio