Šest klaviatur, digitální rejstříky a španělské trubky. Modernizované varhany v Malmö budou brzy největší ve Skandinávii

Kostel svatého Petra v Malmö drží zatím nejméně jeden rekord – je to nejstarší budova ve městě. Příští rok bude slavit luterský svatostánek sedm set let. Místní farnost se ale snaží i o další rekordy a v kostele se chystá stavba největších varhan v celé Skandinávii.

„Jsme teď za velkými varhanami, je to 42 schodů nahoru, aspoň myslím,“ odhaduje ještě zadýchaný Carl Adam Landströn a ukazuje mi na obrázku původní návrh varhan z roku 1785.

„Hrací stůl má čtyři řady kláves. První hraje na takzvaný pozitiv, který byl velmi oblíbený v období baroka,“ vysvětluje mi a hned i názorně předvádí šéf projektu pro úpravu současných varhan a učitel na hudební fakultě univerzity v Lundu.

Čtěte také

Digitalizované varhany

Je vidět, že zvuk zdejších varhan zná Carl Adam opravdu důkladně. Představuje mi i takzvané jazýčkové rejstříky, které mají charakteristický, trochu mečivý zvuk.

Digitalizované rejstříky usnadňují varhaníkovi hru na nástroj. Místo toho, aby okolo vás stáli dva lidi, co budou tahat rejstříky, stačí zmáčknout tlačítko

Původní rejstříky, které určují, jaké píšťaly se do hry zapojí, se před časem správci varhan rozhodli zdigitalizovat. Dají se tak ukládat různé kombinace.

„Místo toho, aby okolo vás stáli dva lidi, co budou tahat rejstříky, stačí zmáčknout tlačítko,“ směje se Carl Adam, zatímco se kostelem rozléhá ozvěna znělky ze Star Wars.

Posilovat potřebují i varhany

Tím ovšem modernizace varhan neskončila. Brzy se k nim připojí tři další stroje.

Čtěte také

„Na každou stranu téhle stěny přijde dalších dvanáct píšťal a nahoru přijde šamáda, španělské trubky s velmi silným zvukem. Tomuto nástroji totiž chybí síla,“ vysvětluje můj průvodce a hned mi ukazuje, jak zní takzvané tutti.

„Teď se možná turisti dole leknou,“ varuje se smíchem chvilku předtím, než se kostelem rozezní působivé tóny píšťal.

Největší ve Skandinávii

Pak společně nahlížíme i do samotného stroje. Carl Adam Landströn mě upozorňuje na magnety, které budou propojené s novým hracím stolem, takže bude možné na varhany hrát i zdola.

„Tím se z těchto varhan stanou jedny z největších a nejmodernějších na světě. Nový hrací stůl bude mít navíc šest klaviatur oproti současným čtyřem. Budou to první varhany se šesti řadami kláves v celé Skandinávii,“ zdůrazňuje můj průvodce a dodává, že v Evropě jich taky moc není, možná dvoje.

Kostel svatého Petra v Malmö

Milionová sbírka

A kolik to všechno bude stát?

Šéf projektu pro úpravu současných varhan počítá s částkou šestnáct milionů švédských korun. „Udělali jsme sbírku a dárců je hodně. Docela to postupuje. Varhany už jsou objednané, takže z toho nemůžeme vycouvat,“ směje se.

Výsledek projektu za v přepočtu 40 milionů korun si návštěvníci kostela budou moct poslechnout už příští rok, kdy bude Sankt Petri Kyrka v Malmö slavit sedm set let.

autor: luc
Spustit audio