Sever Itálie je proslulý výbornými sýry a rychlými auty. Farma Hombre vám nabídne obojí

Je libo Quattroporte nebo Parmigiano-Reggiano? Na farmě Hombre, která leží v polích jen pár kilometrů od severoitalské Modeny, si můžete vybrat. Napravo tu v sušárně zraje pravý parmezán, nalevo se v jedné z hal nachází unikátní sbírka vzácných vozů Maserati.

Na ekofarmě Hombre vyrábějí prvotřídní parmezán. „Jste na farmě, která má 300 hektarů půdy. Obhospodařujeme 500 krav. Na mapě tu vidíte, kde všude se parmezán vyrábí – od Bologni až po Parmu. Každé ráno vyrobíme 12 koláčů,“ říká Giovanni Panini.

Poté, co sýr jeden rok zraje, přijede odborník a kvalitu sýru zkontroluje, aby jej mohl certifikovat. Používá k tomu speciální kladívko. Poklepání na sýr musí znít po celém povrchu koláče stejně.

Láska k sýrům a k autům

Giovanni Panini pochází ze slavné rodiny. Lásku k sýrům zdědil po svém otci, ale nezůstalo jen u toho. Giovanni převzal spolu s bratry a sestrou záštitu i nad další otcovou zálibou. Naproti kravínu tu stojí hala, v níž se ukrývá unikátní sbírka luxusních sportovních vozů Maserati.

Logo

„Když v roce 1993 koupil koncern Fiat automobilku Maserati, tak o muzejní sbírku Maserati neměl moc zájem. Můj otec ji proto odkoupil, aby to dědictví zachoval. Byl to velký sběratel, auta a motorky kupoval podle svého srdce. Je k tomu potřeba velká vášeň,“ vzpomíná Giovanni.

Nejvzácnější Maserati na světě

Rozlehlá dvoupatrová hala je plná těch nejvzácnějších Maserati na světě. Stojí tu úhledně vyskládané, jedno vedle druhého. Jako koláče parmezánu na dřevěných policích v sušárně naproti. Giovanni je velký fanoušek Maserati, historii značky má dokonale zmapovanou a o autech ve své sbírce mluví zasvěceně a velmi, velmi podrobně. Když nepočítám motocykly, je tu zaparkovaných 21 Maserati a 13 aut dalších výrobců.

Farma Hombre obhospodařuje 500 krav

„Tady stojí to nejdůležitější Maserati – Berlinetta. Design navrhlo studio Pininfarina v roce 1953. Bylo to auto vyrobené pouze ve čtyřech provedeních a vím jen o dvou, které jsou kompletně zachovány. Další originál je ve Švýcarsku,“ dodává Giovanni.

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio

Související