Severští kovbojové mají hod lasem v krvi

Být mistrem v házení lasa nejspíš není snem každého českého kluka. Na severu Norska je to ovšem jinak. Tato disciplína je tam velmi oblíbená a vyhrát mistrovství v hodu lasem je opravdová prestiž. Pro příslušníky národnostní menšiny Sámů, dříve nazývané Laponci, je házení lasem skoro až národním sportem. Jednou za rok se mistři lasa sjíždějí do severonorského města Tromso, které leží 350 kilometrů za polárním kruhem, aby změřili své síly.

Lasa létají vzduchem a skoro vždycky dopadnou na terč – sobí parohy připevněné na podstavci. Za nimi stojí rozhodčí a po každém zásahu zvednou ruku nad hlavu. Další porotci pečlivě zapisují počty úspěšných hodů a stopují čas. Tři muži stojí vedle sebe a neúnavně vrhají laso na cíl. Hlasatel jejich výkony vzrušeně komentuje a kolem stojící diváci povzbuzují své favority, až se jim od rukavic práší.

„Vítěz je nejlepším vrhačem lasa v Norsku. Vítězství v této soutěži přináší velkou prestiž. Většina soutěžících jsou majitelé stád, kteří pracují se soby každý den. Jsou opravdu hodně dobří,“ říká mi Nils, který soutěž v házení lasem už hezkých pár let pořádá a stručně shrnuje pravidla. „Muži házejí laso na vzdálenost patnácti metrů a cíl musí vždy zasáhnout aspoň pětkrát po sobě. Rozhodující je i rychlost.“

Na první pohled se může zdát, že házení lasem je jen jakási kratochvíle. Opak je však pravdou. Dokonalé zvládnutí lasa je pro majitele sobích stád mimořádně důležité. Sámové, původní obyvatelé polárního Norska, kteří žijí se svými stády, se tuto dovednost učí už od dětství.

Trénovat musí Sámové už od mládí. Hod lasem je v jejich etniku prestižní disciplína

„Musíš trénovat opravdu od mládí. Pohyby se ti musí dostat do krve,“ vysvětluje mi jeden ze soutěžících Einar. „Umění házet lasem je pro chovatele sobů velmi důležité. V horách žijí zvířata zcela volně. Když je chce majitel třeba označkovat, musí každého soba nejprve chytit do lasa. Stejně tak, když má hlad a potřebuje maso,“ vysvětluje Olfíz Sakson, člen sámského parlamentu.

A jako garant práv své národnostní menšiny neopomene dodat, že laso je vlastně norské slovo a Sámové pro něj mají svůj vlastní výraz – suopan. „A házet lasem se sámsky řekne ,ňúarestid‘,“ dodává Roar. Je Sám každým coulem a na svůj původ je patřičně hrdý. Jak říká, sobi jsou pro něj jako rodina.

Druhý den ho provázím k jeho sobímu stádu v horách daleko za městem. Chci vidět, jak zachází s lasem opravdový mistr. A rychlokurz může začít. „Do levé ruky chytíš pevně laso a pravou uděláš smyčku, pak ještě větší smyčku a větší a větší – jednu smyčku vedle druhé. Potom pravou rukou laso hodíš,“ ukazuje mi.

Roar je mistr svého oboru. Soba chytí do lasa pokaždé na první pokus

„Takto chytím soba vždycky na první pokus. No, skoro vždycky,“ směje se Roar a vrhá laso směrem ke zvířeti. Provaz se zaklesne do jeho paroží, stačí jen přitáhnout. Beru do ruky křiklavě oranžové laso. Jak je vidět, moderní technologie dorazily i k hrdým Sámům. Roar mi vysvětluje, že lasa jsou vyrobena z odlišných materiálů, které tuhnou při různých teplotách: „Když jdu do hor se svým stádem, beru si s sebou pět šest druhů lasa, abych mohl podle teploty vybrat to pravé.“

Laso mám nejspíš správné. Netuhne. Ve větru, který proniká až do kostí, ale tuhnu já a moje pokusy ulovit soba jsou zcela neúspěšné. Vybavují se mi slova jednoho z účastníků včerejších závodů: Pohyby se ti musí už v dětství dostat do krve. Tak to tedy už opravdu nestihnu.

Autora reportáže Jaromíra Marka kromě tradičního házení lasem na Sámech zaujal také jejich jazyk. „V psané podobě připomíná češtinu, a to především kvůli čárkám a háčkům,“ říká v rozhovoru pro Zápisník zahraničních zpravodajů. Podařilo se mu objevit nějaké reálné souvislosti mezi oběma jazyky? A proč nemají Sámové rádi, když se o nich mluví jako o Laponcích? Odpovědi na tyto otázky si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

<p><iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Troms%C3%B8,+Norsko&amp;aq=0&amp;sll=-34.559481,-58.449401&amp;sspn=0.004029,0.010568&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Troms%C3%B8,+Troms,+Norsko&amp;t=h&amp;ll=74.067866,23.730469&amp;spn=17.572169,107.226563&amp;z=3&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Troms%C3%B8,+Norsko&amp;aq=0&amp;sll=-34.559481,-58.449401&amp;sspn=0.004029,0.010568&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Troms%C3%B8,+Troms,+Norsko&amp;t=h&amp;ll=74.067866,23.730469&amp;spn=17.572169,107.226563&amp;z=3&amp;iwloc=A" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Tromso, Norsko</a></small></p>
autor: jma
Spustit audio