Sevillské náměstí Plaza de Espaňa slaví narozeniny

Zvu vás na procházku po Španělském náměstí. Pokud pátráte v paměti, které to je, pak vám mohu prozradit, že se vydáme do metropole Andalusie, do města Sevilla. Tamní Plaza de Espaňa, náměstí kolosálních rozměrů, totiž slaví osmdesát let od svého vzniku. Je ale docela dobře možné, že už Plaza de Espaňa znáte, aniž byste o tom věděli.

Ak patríte k milovníkom filmovej klasiky, potom ste určite zhliadli sevillskú Plaza de Espaňa v známom a siedmymi Oscarmi ocenenom filme Davida Leana Lawrence z Arábie. Námestie a jeho budovy vo filme reprezentovali sídlo vojenského štábu britskej armády v Káhire.

Nuž a ak patríte k vyznavačom modernej kinematografie, potom ste námestie mohli vidieť vo filme Hviezdne vojny: Epizóda dva - Útok klonov. Námestie znázorňovalo planétu Naboo, hoci filmári zábery z neho pre svoje potreby digitálne upravili.

Tak či onak, sevillské Španielske námestie je nesporne najznámejším Plaza de Espaňa v Španielsku. V tejto krajine má totiž svoje Španielske námestie každé väčšie mesto.

Aby sme sa však vrátili späť na horúci juh Španielska, do mesta Sevilla, a na jeho krásne námestie, musím vám prv povedať ešte zopár údajov. Toto námestie naprojektoval sevillský architekt Hannibal González pri príležitosti ibero-amerického Expa v roku 1929. Tento muž v tom istom roku zomrel. V Seville i v celej Andalúzii po sebe zanechal množstvo krásnych budov a diel.

V Seville bol nedávno na návšteve i známy brnenský architekt, Jaroslav Svozil. Pri svojich potulkách mestom neobišiel ani Plaza de Espaňa.

"Na mne zapůsobilo jako náměstí, které už má nejlepší léta za sebou. Když se otvíralo ve spojitosti s výstavou, muselo být ještě mnohem nádhernější. Byl jsem tam v poledne, což je takový divný čas, všichni spíš obědvají, takže bylo dost prázdné," komentuje svoje prvé dojmy z návštevy slávneho sevillského námestia Jaroslav Svozil.

"Nevím, proč se mu vlastně říká náměstí, protože je to spíše půloblouk. Z druhé strany nemá žádné budovy, jenom park a ulice," dodáva architekt.

Námestie, ktoré akoby Sevillu objímalo a je otvorené smerom k rieke Guadalquivir, po ktorej kedysi vyplávali Kolumbove lode dobývať Ameriku, malo však byť pôvodne okrúhle. Myslí si Jaroslav Svozil, že by to námestiu pristalo viac?

"Myslím si, že by to nebylo lepší. Pravda, bylo by takové čistější a s fontánou uprostřed by působilo celistvě. Zároveň by se však úplně oddělilo od města, se kterým souvisí. Člověk jakoby potom vcházel do takové arény," hodnotí urbanistický koncept námestí Jaroslav Svozil.

Brněnský architekt Jaroslav Svozil

Čo sa pri prechádzke námestím, ktoré tento rok oslávilo už 80 rokov od svojho vzniku, vlastne najviac páčilo brnenskému architektovi? Jára Svozil popisuje: "Mě osobně nejvíc zaujal parter, což je takové dlouhé leporelo, ve kterém jsou představena všechna španělská města podle abecedy."

"Všechno je zakomponováno v nádherných kachlíčkách a mozaikách. Jsou tam i lavičky na sezení. V každé kóji je vždy prostřednictvím nějakého obrázku z historie, profilu osobnosti nebo mapy představeno jedno město. Působí to, jako by si člověk rozložil obrovský atlas," popisuje architekt inštaláciu na námestí Plaza de Espaňa.

Keď sa teda cez leto vyberiete náhodou do Andalúzie a jeho hlavného mesta, potom si nenechajte návštevu tohto námestia ujsť. Mnoho turistov ho vyhľadáva, i keď brnenský architekt nebol práve prototypom návštevníka, ktorý by mal vopred všetko naplánované.

"Když jedu do nějakého města, neseznamuji se s ním předem pomocí bedekru nebo knížky. Takže jsem vůbec nevěděl, jaká Sevilla bude. A dojem to byl velkolepý," zhrnuje svoje pocity z návštevy Jára Svozil.

Takže už viete: Plaza de Espaňa, v meste Sevilla, stojí za to. I keď Andalúzia ponúka návštevníkom mnoho krásnych miest a zákutí. Váš krajan pochodil Granadu, Cordobu, Cadiz, Huelvu..., ale nakoniec sa mi priznal: "Sevilla se mi líbila ze všech měst nejvíc."

autor: ľzl
Spustit audio