Skrze zpěv nebo tanec vede cesta z chudé romské osady třeba až na vysokou školu

Vlčí máky na polích už většinou odkvetly, ale ty slovenské, o kterých teď bude řeč, vykvétají celoročně. Vlčí máky je totiž úspěšný projekt, díky kterému dostávají talentované romské děti šanci na lepší život. Musí prokázat výjimečné schopnosti třeba v hudbě, tanci nebo divadle. Vlčí máky (Divé maky) jim pak umožní jejich talent rozvíjet. A dítě z romské osady se nakonec dostane třeba až na vysokou školu.

Děti z Vlčích máků za to umějí pořádně vzít a jejich hudební vystoupení mívají zpravidla velký úspěch. Jinak tomu nebylo ani tady, na festivalu Cigánsky Bašavel na hradě Červený kámen kousek od Bratislavy.

Každé nadání se počítá

„Proč název Vlčí máky? Jsou jako naše děti. Vidím v tom názvu mnoho paralel,“ říká Vladislava Dolníková, která Vlčí máky před osmi lety založila. Od té doby už projekt pomohl desítkám romských dětí.

„V tom, že jsou opravdu divoké, že rostou divoce v přírodě. Když je odtrhnete, tak zvadnou. Takže je k nim opravdu třeba přistupovat s láskou a něhou, aby byly takové krásné a divoké,“ říká Vladislava Dolníková.

Originální součást prezentace Vlčích máků na festivalu

Romské děti mají tradičně blízko hlavně k hudbě a tanci. Do Vlčích máků se ale může přihlásit třeba i nadaný matematik. Každé nadání se počítá.

Vlčí máky umí leccos změnit

Svůj talent musí každé dítě prokázat u vstupních zkoušek. Pak dostane na míru sestavený roční rozpočet, kde se počítá s jeho docházkou třeba do lidové školy umění, s výjezdy na hudební a další workshopy nebo s penězi na pomůcky potřebné k rozvoji jeho talentu.

Čtěte také

Projekt žije hlavně ze soukromých finančních darů. V současné době pomáhají Vlčí máky 75 dětem. Některé z nich už ale vlastně dětmi dávno nejsou.

Vystoupení Vlčích máků na festivalu Cigánsky Bašavel

Představuje se mi 19letá Veronika Děďová a 17letý Miroslav Balogh. Tihle dva jsou součástí Vlčích máků pět let a hrají tu divadlo. Už teď to dotáhli mnohem dál než drtivá většina jejich vrstevníků na východním Slovensku. Cesta z chudé romské rodiny na vysokou školu je pro většinu dětí zavřená. Vlčí máky to ale umí změnit.

„Jdu studovat vysokou školu, ale ne herectví, i když uvažuji i o něm,“ říká Veronika. „Tento rok maturuji na gymnáziu. Vybral jsem si kombinaci ˏbio-chemˋ, protože chci vyzkoušet přijímačky na medicínu. Ale určitě chci vyzkoušet i režii,“ dodává Mirek.

Když chybí vůle nebo podpora rodiny

Aby to ale neznělo tak kýčovitě idylicky, Vlčí máky jsou i náročnou zkouškou pro všechny zúčastněné. Vedení projektu musí pořád shánět peníze na další provoz, a děti zas nesmí ztratit disciplínu. Šéfka projektu Vladislava Dolníková bez obalu říká, že některé děti v pubertě ztratí zájem a z Vlčích máků je vyhodí. Někdy za to může i rodina.

Čtěte také

„Někdy to nezvládnou a například nepřijdou na nějaké aktivity, protože se jim nechce, nebo přestanou chodit úplně, protože je v tom doma nikdo nepodporuje,“ dodává Dolníková.

Co dítě, to vlčí mák

Vlčí máky jsou vlastně další variací známé pravdy, že nejlepší pomocí potřebným je vychovat je k tomu, aby si v budoucnu pomohli sami. Taky 17letý Miro se jednou chce vrátit na východ a pomáhat romským dětem, které na tom kdysi byly stejně jako on.

„Chci pomáhat doma, tam, kde jsem vyrostl, a těm dětem, které znám. Chci pomoct jim a taky se občas vrátit a možná bych někdy chtěl pracovat i ve Vlčích mácích,“ uvažuje o svých plánech Miro.

autor: vob
Spustit audio