Slavný český rodák zemřel při atentátu a stal se symbolem amerického snu

Jedním z našich nejznámějších krajanů se ve Spojených státech stal Antonín Čermák. V dobách prohibice, kdy byli na vzestupu gangsteři jako Al Capone, byl právě Čermák starostou Chicaga. Před týdnem tomu bylo 140 let, co se narodil v Kladně. Jako malý chlapec se s rodiči ocitl za velkou louží – v Novém světě. V Chicagu se pak prosadil i přes odpor establishmentu. Náš zpravodaj Vít Pohanka vypátral Čermákovu prapraneteř, která žije v Kalifornii.

„Jediná věc, ze které bychom měli mít strach, je náš vlastní strach,“ říká Američanům nový prezident Franklin Delano Roosevelt. Píše se rok 1933.

Dva dny nato umírá jeho demokratický spojenec, starosta Chicaga českého původu Anton Cermak. Potřásal si rukou s nastupujícím šéfem Bílého domu v Miami na Floridě, když ho zasáhla kulka atentátníka – italského přistěhovalce Giuseppeho Zangary.

Čtěte také

„Podle všeho měla být určená nastupujícímu šéfovi Bílého domu. Ale dodnes najdete lidi, kteří si myslí, že to bylo jinak,“ říká prapraneteř Antona Čermáka Kajon Čermáková – po americku Kajon Cermak.

Jmenovat se Cermak je v USA výhoda

Kajon Čermáková dnes žije v Los Angeles. Je to vlastně kolegyně. Pracuje totiž v místním veřejnoprávním rádiu a příjmení Čermák (nebo Cermak) jí dávalo výhodu, když v Chicagu vyrůstala a dospívala.

Kajon Cermak

„Nikdy mi sice nepomohlo finančně ani při shánění práce, ale dávalo mi pocit, že jsem tak nějak jedinečná. Doma jsme z legrace říkali, že patříme k chicagské vrchnosti. Každý to jméno zná, dodnes je důležité,“ upozorňuje.

Kajon si svého českého původu váží. Nemluví sice česky, ale ví, kde slavný Anton – původně Antonín Josef Čermák – spatřil světlo světa. „Ano, tohle náhodou vím. Narodil se v Rakousku-Uhersku ve městě, které se jmenuje Kladno,“ říká.

Příjmení pomáhá Kajon Čermákové i v Kalifornii. To když se třeba někdo z jejích kolegů vydá do Chicaga a potom se ptá…

„Byla jsem v Chicagu, kde je Čermákova ulice. ‚To máš příjmení po ulici?‘ ptají se mě. A já jim musím vysvětlit, že je to naopak. Ta ulice se jmenuje po někom z našeho rodu. I tady v Los Angeles mi to pomáhá. Vždycky mám o čem mluvit na večírcích,“ usmívá se.

Američané na jméno Cermak nezapomínají

Anton Cermak je prý pro hodně lidí i dnes inspirací: skutečným ztělesněním amerického snu.

„Pro lidi je zajímavý i jeho skromný původ. To, že jako kluk prodával z pouliční káry dřevo na topení. Přičítají mu zásluhy i za to, že je v Chicagu tolik parků. Nikdy jsem sice nenašla důkazy, že to byla jeho osobní iniciativa, ale v Chicagu se traduje, že nebýt jeho, bylo by město mnohem víc z betonu,“ podotýká Kajon.

Američané jméno Anton Čermák – respektive Cermak – prostě nezapomínají. A netýká se to jenom Chicaga.


Zvětšit mapu: po českém rodákovi se v Chicagu jmenuje ulice

autor: vpo
Spustit audio