Slovenský premiér vyrazil na MDŽ turné, ženy šílí

V západoslovenském městě Hlohovec přijalo pozvání premiéra Roberta Fica na oslavy MDŽ téměř tisíc žen. A byly nadmíru spokojené. Šéf slovenské vlády je skvělý řečník, který hýří vtipy jako profesionální bavič, a velice dobře se umí stylizovat do role lidového politika. A právě v tom tkví jeho úspěch. A právě proto vyhraje za tři měsíce parlamentní volby.

Dveře do sálu kulturního domu v Hlohovci jsou ucpané. Rozzlobená žena dává hlasitě najevo svoji nevoli a chce odejít. Pak zvítězí zvědavost a důchodkyně se do naplněného hlediště probojuje. Na pódiu vidí pohodlné červené sedačky, do kterých za pár minut usednou samí muži. Anna Pyšná se nemůže dočkat. „Je pěkné, když ženám někdo zavinšuje,“ říká.

Jako první přichází premiér v obleku bez kravaty, uvolněný a usměvavý. Ovšem bouře potlesku a jásot se ozve teprve ve chvíli, kdy moderátor ohlásí idol ženských srdcí každého věku. Za zvuků fanfár kráčí na pódium ministr vnitra Robert Kaliňák.

Ministři nejdříve ženám-matkám blahopřejí a pak spustí kanonádu lechtivých anekdot, nejlépe o blondýnách a tchýních. Premiér však také připomene historické důvody MDŽ a pak opráší příhodu z mládí, kdy si jako chlapec z chudých poměrů přivydělával v bufetu. Prý ho tam tenkrát naháněla vyvinutá Maďarka, které však nepodlehl. „Já osel. Dneska si říkám, co mě tenkrát mohla naučit,“ vtipkuje premiér a hlediště exploduje smíchem.

Před vystoupením Roberta Fica v Hlohovci

Představení graduje ve chvíli, kdy se ministři přestanou smát a osobně blahopřejí těžce zkoušené místní ženě, která se stará o nemocnou tchýni a její dva synové leží v nemocnici po vážné autonehodě. Hlediště si dojatě otírá slzy. „To je smutné,“ říká paní Kubica, která stojí až na konci sálu se svojí devatenáctiletou dcerou Alžbětou. „Budu volit Fica a nestydím se za to,“ dodává rozhodně.

Jen co premiér zmizí, podium se mění na molo. Reflektory ozáří dlouhonohé krasavice a začíná módní přehlídka. Paní Ľubica je spokojená. „Mám je ráda. Symbolizují sociální jistoty, které jsme před dvaceti lety ztratili. Takhle velké akce tu byly naposledy za Mečiara. Taky jsme sem chodily,“ vzpomíná.

To už se však Ľubica omlouvá, protože přichází vzpomínka na její mládí zpěvák, Dalibor Janda. Tuto část programu naopak vzdávají dvě tmavovlasé studentky a kabelkami si prorážejí cestu k východu. „Vtipy jsou hodně o sexu, ale nám to nevadí. Babky se taky zasmějí,“ tvrdí.

Kulturní dům ve slovenském Hlohovci

S oslavami MDŽ objíždí premiér celé Slovensko. Scénář je stále stejný - podobně jako hudba, módní přehlídka a vtipy, kterým se ministři přesvědčivě smějí. Robert Fico je nepochybně mistr politického marketinku a jenom by mě zajímalo, zdali ho začnou jeho konkurenti nebo třeba i nejlepší přátelé v zahraničí důsledně napodobovat.

<iframe width="680" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;ll=48.426239,17.807894&amp;spn=0.033376,0.066004&amp;t=h&amp;z=14&amp;brcurrent=5,0,0&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;ll=48.426239,17.807894&amp;spn=0.033376,0.066004&amp;t=h&amp;z=14&amp;brcurrent=5,0,0&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Hlohovec</a></small>
autor: lsm
Spustit audio