Slyšeli jste už o speciálních olympiádách? Sportovci na ně tvrdě trénují, sláva je však nečeká

Česká olympijská výprava získala v Antverpách několik zlatých medailí. Že jste o téhle olympiádě nikdy neslyšeli? Je to proto, že o některých věcech mluvíme míň, než bychom asi měli. V Antverpách se totiž konaly soutěže sportovců s mentálním postižením.

Atmosféra na výstavišti v Antverpách si v ničem nezadá s profesionálním sportem. O zlaté medaile právě bojují stolní tenisté a Česko má velkého favorita – Bedřicha Bulavu ze Zlína.

Čtěte také

„Čekal jsem mnohem vyrovnanější zápas,“ komentuje Radomír Vítek z české výpravy. „Béďa hraje ale velice chytře do stran. Soupeř má trochu problémy s pohybem a Béďa toho dokázal využít.“

Béďa svého anglického soupeře doslova drtí a vítězí 3:0 na sety. Je tedy olympijský vítěz. „Čekal jsem, že vyhrát bude trochu těžší,“ svěřuje se s prvními dojmy po zápase český reprezentant.

Bedřich Bulava ze Zlína získal na Speciálních olympijských hrách zlato ve stolním tenisu

Hrát ho baví, obzvlášť rád má smeče a točené údery. Trénuje jednou týdně. Kromě toho také objíždí turnaje. A vyhrává. „Daří se,“ říká skromně.

Sport jako každý jiný

Potřebu pravidelného tréninku potvrzuje i tanečník a herec Vlastimil Harapes, který je čestným předsedou Hnutí speciálních olympiád. „Není to o tom, že si někdo sem tam zahraje ping-pong a pak to někomu natře. Trénink je důležitý. Sport lidi s mentálním postižením sdružuje s běžnou populací.“

Na speciální olympiády se probojují jen ti nejlepší, jak říká šéfka české výpravy Martina Středová. Radost pak svými výkony dělají sobě i těm okolo úplně všichni, nejen vítězové.

„Jsem ráda, když se sportovcům daří, ale je důležité také ocenit, když sportovec dokáže přijmout neúspěch,“ myslí si Martina Středová. „Na téhle olympiádě je krásné, že jsou za svůj výkon oceněni všichni.“

Fair play je samozřejmost

Na olympiádě lidí s mentálním postižením uvidíte momenty v normálním sportovním světě zcela nepředstavitelné. Když během atletického závodu jedna běžkyně upadla, ostatní závodnice se zastavily a pomohly své soupeřce na nohy.

„Jsou tu asi proto, aby nám nastavovali zrcadlo,“ myslí si o lidech s mentálním postižením Vlastimil Harapes. „Neznají závist. Ta je totiž jako jed.“

Speciální olympiády osvěžují život nejen lidem s mentálním postižením. Ty zdravé hřeje u srdce pohled na upřímnou radost ze života a úžasné výkony těchto sportovců.

autor: oho
Spustit audio