Sonju Biserko se snažil zadupat srbský nacionalismus, nepovedlo se

Povíme vám příběh ženy, která bojovala v Srbsku řadu let proti mýtům a ve svém zápase neustává. Mít na otázku Kosova jiný názor než značná část srbské společnosti a otevřeně o tom mluvit, vyžaduje velkou odvahu. Náš balkánský zpravodaj vás provede příběhem Sonji Biserko, která je předsedkyní tamního Helsinského výboru.

Ze Sonji Biserko vyzařuje charisma. To nepopírají ani ti, kteří ji odsuzují. Pomalu ale jistě vysvětluje Srbům, že není důležité marně bojovat o návrat nebo rozdělení Kosova, ale starat se o kosovské Srby, kteří tam žijí, zejména v enklávách, kde mají své domovy čtyři pětiny z nich. Helsinský výbor otevřel v Prištině svou kancelář a zahájil další ze svých projektů.

"Proč jsme to udělali? Protože kosovští Srbové v enklávách jsou Bělehradem úplně zapomenuti, a to je jejich tam 80 procent," uvedla Sonja Biserko. Vidí právem hlavní vinu za vše, co se v regionu událo v posledních dvaceti letech, v srbském nacionalismu. Režim Slobodana Miloševiče podle ní poničil jemnou tkáň společnosti.

Sonja Biserko přivítala vítězství proevropského směru v Srbsku, ale řada věcí se zatím nemění. Už léta je paní Sonja cílem útoků nacionalistů v médiích a anonymních výhrůžek. Ale v poslední době se přidaly také přímé fyzické výpady. "No, ano, vyhrůžky jsou stále přítomné, ale tentokrát to trochu přesáhlo míru, na kterou jsem navyklá.Zvyšuje se porce hrozeb. Pokouším se to chápat jako součást celé hry s tím, že tentokrát se jednalo i o konkrétní útok," řekla.

Biserko je příliš skromná, útoky a výhrůžky nepřestaly nikdy, proto musela zareagovat. "Ovšem, musela jsem přistoupit na různé televizní debaty. Ne proto, abych se bránila, ale aby si nemysleli, že utíkám od svého dílu odpovědnosti. Takže jsem byla celý měsíc vystavena mediální mašinerii - jak psaných tak elektronických médií. A v rámci toho, jaký prostor mi poskytli, jsem se snažila vyjádřit svůj názor," doplnila bojovnice za lidská práva.

A sama dodává, že se stalo něco velmi překvapivého. "Podle reakcí lidí jsem poznala, že ten boj byl tak nerovný, tak to bilo do očí, že se lidé stavěli spíše na mou stranu," dodala. Policie navíc neodpověděla na dotaz, jak hodnotí stupeň ohrožení její osobní bezpečnosti.

Sonja Biserko je od přírody a ze svého naturelu velmi tolerantní. Pochází ze smíšené rodiny. Otec byl chorvatský Srb a matka Chorvatka. V médiích se přetřásaly její politické názory i soukromý život, protože nezapadá přesně do šablon. Týdeník Tabloid se strefoval snad do všeho, včetně její sexuální orientace. Protože ale sama patří ke čtyřprocentní menšině, má zvláštní pochopení i pro ty ostatní.

Snad nejvíc ale myslí na mladé. "Do značné míry se zaměřujeme na výchovu mladých lidí, řekněme alternativní edukaci, protože oficiální školství a systém vzdělávání je v rozkladu. Snažíme se jim vysvětlovat otázku hodnot, problematiku lidských práv, politické hodnoty, co je to liberální politika, co je to Evropa, co znamená evropská civilizace," řekla Sonja Biserko a dodala, že je potřeba, aby Evropská unie podporovala to dobré - proevropské v srbské společnosti daleko víc než dosud.

Tato žena má ale vizi moderní demokratické země. A svou neutuchající energii věnuje jejímu uskutečňování. Má můj hluboký obdiv.

autor: jaj
Spustit audio