Soudky mám v bytě, manželku jsem vyhodil, říká pivní sběratel ze Slovenska

Magnety na lednici, motýli na zdi, známky za vitrínou nebo skleněná zvířátka na poličkách. Sběratelské vášně jsou různé. Milovníci piva měli tu svoji doslova před nosem. Spojit zálibu v pití piva a sběratelství není zas tak složité. Pivní tácky, lahve, zátky či sklenice jsou snadno dostupné skoro všude. Opravdoví borci se ovšem nebojí ani pivních sudů.

V novoměstském kulturním středisku v Bratislavě začalo mezinárodní setkání sběratelů pivních předmětů. Ve velkém sále to vypadá jako v hospodě – dlouhé stoly a na nich skleníčky, podtácky, plechovky a všude je cítit pivo.

„Najdete tu pivní podtácky minipivovarů, historické lahve, pivní půllitry ze zaniklých pivovarů…“ představuje svoji sbírku organizátor akce a také hrdý sběratel pan Besedič. Své cennosti má uklizené stranou od ostatních za skleněnou vitrínou.

Čtěte také

„Plechovek mám asi pět set, to je největší sbírka na Slovensku. Sbírám také staré lahve s maďarským textem z dob, kdy Bratislava ještě ležela na území Rakouska-Uherska,“ doplňuje.

Pivo v podnájmu

Většina sběratelů má doma tolik předmětů, že na výstavu bere jen ty nejvzácnější nebo ty, které chce vyměnit nebo prodat.

Historické pivní lahve pocházejí až z doby Rakouska-Uherska

„Máme sbírku dvou- a pětilitrových soudků,“ říká hrdě další sběratel, který se mi představil jako Ludva. „Skladuji je v bytě, ale manželku jsem vyhodil, aby nezabírala místo,“ směje se.

Vedle pana Ludvy sice stojí pyramida sestavená z několika desítek pětilitrových soudků, on ale okamžitě vytahuje chytrý telefon a ukazuje mi, jak si se svými kousky zastavěl celý byt: „Sbírka začala v kuchyni, pak mě vytlačila do předsíně a už je i v obýváku. Ale ještě mám koupelnu a ložnici.“

Mužská záležitost

Ta vášeň prý začíná s pitím piva. Je tu ovšem i jeden, který ho ještě pít nemůže, ale přesto chce sbírat. Peterovi je šest. A ukazuje mi své úlovky – pivní zátky. Nejvíc se mu líbí ty se zvířátky, svěřuje mi.

Sběratelů je tady několik desítek, ale sběratelky nevidím skoro žádné. Přítomné dámy jsou většinou manželky či partnerky sběratelů.

Čtěte také

Inspirace velká, ale pivo se tu točí jen jedno a vítěz není žádný. Tady se na nejlepšího nehraje. Pýchou se nadýmá každý, kdo něco přivezl ukázat.

autor: pan
Spustit audio