Špičkové francouzské restaurace se otevřely všem lidem

Všichni do restaurace je projekt, který oslovil celou Francii. Smyslem akce bylo umožnit široké veřejnosti najíst se přímo ve vynikajících podnicích včetně těch špičkových, označených hvězdičkami Michelin, za příznivé ceny. Nabídka to je tedy víc než lákavá. Zejména proto, že špičkové restaurace bývají obvykle velmi drahé.

Jeden z nejznámějších francouzských šéfkuchařů Alain Ducasse přišel se zajímavým projektem - sedm stovek vybraných restaurací po celé Francii servírovalo polední menu za dvacet eur a večeři za pětatřicet eur, což už jsou ceny přijatelné. A tak vyrazil i spořínek a vybral si jedno z posledních tradičních pařížských bister s názvem Benoit.

„Benoit je bistro, které bude mít brzy výročí sto let od založení. Vyznačuje se tradiční kuchyní, trochu ve stylu bourgeoise. Hlavní důraz klade na produkty, všechno musí být čerstvé z trhu. Jídla jsou to jednoduchá, která reflektují naší filozofii, takže neděláme žádnou revoluci. Vaříme podle receptů, které tu jsou už od dávných časů,“ vysvětluje mi šéfkuchař Wilfrid Hocquet.

A co se servírovalo? „Jako předkrm studená polévka ze žlutých rajčat a s tvarohovým sýrem. Vepřové medailonky potřené pepřem s česnekem, ugrilované s novými brambůrky. A dezert představovala rumová piškotová bábovka s domácí šlehačkou ochucená pravou vanilkou,“ popsal šéfkuchař.

Šéfkuchař Wilfrid Hocquet

Asi už se vám sbíhají sliny. Možná se někdo zarazí nad tím prasátkem. Pro šéfkuchaře je to však výzva. „Prasátko, tedy vepřové, se moc nejí. Maso je to pro mnohé až příliš suché, ale já to beru jako výzvu a zkouším ho připravit na zajímavý způsob,“ říká Wilfrid Hocquet.

Oběd stál opravdu za to. A na obhajobu spořínka musím říci, že když mi číšník zavolal someliéra, aby mi doporučil víno, nemohl jsem si odpustit Ladoix premier Cru z Burgundska. Dvě decky se cenově blížily celému polednímu menu.

Restaurace se brzy zaplnila. Byl jsem požádán dvojicí sympatických mužů, přesně takových, které byste očekávali v pověstné čtvrti Marais, abych jim udělal fotku. Projekt Tous au restaurant je také zaujal.

Ladoix premier Cru z Burgundska

„Chodíme často kolem této restaurace a říkali jsme si, že bychom sem měli někdy konečně zajít. A když jsme si v jednom časopise všimli reklamy na tuto akci, okamžitě jsme sem zavolali. Bohužel, všechna místa na večer už byla rezervovaná a volno bylo jedině v pondělí na oběd. Určitě toho nelitujeme. Ještě nikdy jsme nejedli v restauraci, která má hvězdičku Michaelin,“ svěřuje se mi jeden z mužů.

V týdnu jsem zašel i do Býka na střeše, tedy do restaurace Boeuf sur le toi, a litoval toho, že jsem si akce všiml pozdě. Místa v dvouhvězdičkových restauracích, jako je například Dali v hotelu Meurice, kde kraluje Yannick Alleno, už byla obsazená. Ale i tak jsem o akci řekl všem svým známým a mnohé poslal i do restaurace Benoit, kde vládne už zmíněný Wilfried Hocquet.

„Vyrůstal jsem v restauraci Ludvík XV. v Monaku, známém podniku, který má tři hvězdičky Michelin a patří Alainu Ducassovi. Rok jsem pracoval v New Yorku. Byl jsem na různých místech ve Francii. Benoit se mi moc líbí, nechodí sem filmové hvězdy, spíše ti, kteří mají rádi tradiční francouzskou kuchyni. Je to bistro, které není hogo fogo. Sousedé u stolu se tady často seznamují, vládne tu přátelská, srdečná atmosféra,“ pochvaluje si šéfkuchař.

Prostřený stůl v pařížském bistru Benoit

To mohu potvrdit. Aniž bych chtěl znovu upozorňovat na blízkost čtvrti Marais, mí už známí sousedé se k sobě v průběhu oběda chovali tak srdečně, že být to večer, mohl bych tento Ducassův projekt v jejich pojetí klidně nazvat „večeří s hvězdičkou“.


Zvětšit mapu: bistro Benoit v Paříži
autor: jšm
Spustit audio