Starobylé chrámy v kambodžském Angkoru dodnes ukrývají nevyřešená tajemství

Kambodža je dnes jednou z nejchudších zemí Asie. Kdysi ale byla místem, kde vzkvétala jedna z největších říší, jakou kdy člověk stvořil, a sice Angorské království. Osm set let staré chrámy Angkor Wat a Bayon uchvacují dodnes svou monumentalitou i tajemstvími, která se ukrývají v jejich dávné historii.

Angkor postavil král Súrjavarman II. a jeho stavba trvala skoro padesát let,“ říká paní Pram Ten, odborná pracovnice Národního muzea v Phnon Penu. „Král i jeho poddaní byli hinduisté, a tomu odpovídá i symbolika a výzdoba chrámu. Chrám symbolizuje horu hojnosti jménem Meru, na jejímž vrcholu žijí hinduističtí bohové.“

Zatímco většina angkorských chrámů je zasvěcena obávanému božskému ničiteli Šivovi, Angkor Wat je příbytkem Višny – boha, který podle hinduistů udržuje životní cykly a vyvažuje dobu mezi zrozením a zánikem.

Čtěte také

A ačkoli krajina kolem chrámu vypadá vyprahle, voda měla při stavbě i chrámových rituálech mimořádný význam.

Voda základ života

„Naši předkové vypozorovali, že deště se vracejí každý rok naprosto přesně, a tak postavili obrovské nádrže, takzvané baraye. Jsou tu dodnes a ty největší mají plochu až třiceti kilometrů čtverečních,“ vysvětluje archeolog kambodžského Státního památkového ústavu, který zkoumá Angkor Wat už jedenáctým rokem.

Z nádrží vedly další kanály, které celoročně zvlhčovaly základy Angkor Watu. Kdyby vyschly, chrám by se časem zřítil.

Vodu zadržovaly v okolí chrámů speciální obří nádrže, které ji pomocí kanálů přiváděli až k základům staveb. Ty by se totiž bez závlahy časem zřítily

Vodu si nechávali angkorští králové neboli varmani přivádět také do obrovských kamenných bazénů. Jeden z nich se dochoval přímo v srdci Angkor Watu. Je hluboký skoro čtyři metry a pokaždé ho spolehlivě naplnily monzunové deště. Obřadné koupele směla v bazénech vykonávat výlučně králova rodina.

Tajemství kamenných tváří

Angkor Wat je mezi turisty nejpopulárnější, ale za nejzáhadnější a dodnes málo prozkoumaný považují sami kambodžští archeologové chrám jménem Bayon. „Tvoří ho šestnáct věží propojených kamennými ochozy a galeriemi,“ popisuje archeolog památkového ústavu.

Kamenné tváře na bayonech dodnes nejsou objasněny

„Věže jsou ovšem ve skutečnosti pilíře, které podpírají podivné, záhadně se usmívající tváře. Khmérští stavitelé neznali základy, a tak kameny stavěli na sebe jako dětské kostky.“

Zatímco hinduisté tvrdí, že kamenné tváře patří angkorskému králi Jayavarmanovi VII., buddhisté v nich vidí Avalókitéšvaru neboli bódhisattvu soucitu.

Historie psaná do kamene

Turisté rádi poslouchají informace o tom, že třeba dodnes není jasné, jestli kamenný labyrint bayonů neskrývá kdesi v útrobách hrobku některého z khmerských králů.

Čtěte také

Otazníků kolem nich je spousta, a tak jediný spolehlivě jistý je výklad nádherně dochovaných kamenných reliéfů na obvodových zdech. Ukazují život v tehdejším království, včetně útoků tygra na nebohé vesničany nebo bitvy s Champy, které Khmérové dodnes považují za své historicky největší nepřátele.

autoři: David Jakš ,
Spustit audio

Související