Stoletá česká krajanka se dočkala blahopřání od krále

Málokomu se stane, že mu k narozeninám popřeje sám pan král. Paní Ludmila Kupková se dnes může pochlubit fotografií belgického panovnického páru s osobním věnováním krále Alberta II. a jeho ženy Paoly. Bylo jí totiž 100 let. Narozeniny oslavila v domově pro seniory v Bruselu. Popřát jí přišli i čeští krajané a upekli pro ni dort s jejími oblíbenými jahodami.

Dort, svíčky, dárky, společnost českých krajanů a spousta přání pevného zdraví do dalších let. Paní Ludmila Kupková přijímala gratulace v domově s pečovatelskou službou v centru Bruselu.

S upravenými šedými vlasy a nalíčená od ošetřovatelek jen zářila. Za svůj život prošla mnoha zeměmi a naučila se mluvit několika jazyky. Narodila se v roce 1912 v Budvě na území dnešní Černé Hory. Díky mamince umí srbochorvatsky. Otec byl český lékař.

Přestěhovali se do nově vzniklého Československa, kde bydlela ve Vyškově, Brně a ve Zlíně. Vdala se v 19 letech. S manželem pak odjela do Persie, kde on coby zástupce firmy Kolben-Daněk stavěl cukrovar.

„V Íránu jsem byla celou válku. Do Belgie jsem se dostala, když byl můj muž poslán jako obchodní attaché na ambasádu,“ vzpomíná.

Tady se po čase kvůli manželově angažovanosti pro komunistickou stranu rozvedla a sama odešla do emigrace. V 66 letech se vdala podruhé, tentokrát za Belgičana. Starala se o jeho děti, kterým maminka zemřela.

Ludmila Kupková s nevlastní dcerou Margaritte

Paní Kupková je stále velice vitální dáma

Paní Margaritte popisuje svou nevlastní matku jako člověka, který se stále zajímal o spoustu věcí a ze kterého čišela životní energie. „Velmi se nám dětem věnovala. Protože neměla vlastní děti, byly jsme my její milované dětičky. Moc se o nás starala,“ vzpomíná nevlastní dcera paní Ludmily.

Že se paní Kupková i ve svých 100 letech stále zajímá o dění kolem sebe, dokazuje i to, že si každý den listuje v novinách a bez brýlí si je čte. „Mám předplatné na Le Soir,“ upozorňuje například.

Její pokoj zkrášlují kytice bílých a žlutých růží. Stařenka s pergamenovou kůží, ale zvídavýma očima se dnes už brzy unaví. Většinu dne tráví v pokoji domova seniorů. Ještě před pár lety to však byla nejen duševně, ale i fyzicky velmi aktivní paní.

Její přítelkyně Alena Gilbertová vzpomíná: „Asi před šesti sedmi lety jsem se s ní vydala na procházku. Myslela jsem si: kus spolu ujdeme a já ji pak posadím na tramvaj nebo na autobus a pojedu s ní domů. Když jsme došly na konec, sedly jsme si, aby si odpočinula. Řekla jsem: Tak teď půjdeme na tramvaj. Ona na to: Ne, jdeme zpátky. Je strašně vitální.“

Na oslavu přišli i gratulanti z radnice

České krajance poblahopřál i král

Paní Ludmila Kupková se ke svému jubileu dočkala nejen blahopřání od své rodiny a přátel v domově a českých krajanů. Osobní gratulace přišla dokonce z královského paláce.

Ředitel domova pro seniory Patrick Scheyven všem ukazuje obrázek uložený v červeném pouzdře se zlatou korunkou. Už řadu let je tradicí, že každý, kdo se v Belgii dožije 100 let, dostává od královské rodiny fotografii krále Alberta II. a královny Paoly s osobním věnováním.

Vysvětluje mi to bruselská radní Souad Razzouková, která králův dárek coby zástupce města přinesla. Paní Ludmila Kupková je pravděpodobně první Češkou, která takovou gratulaci od belgického krále dostala.

Pokud máte po ruce nějakou skleničku, můžete i vy připít stoleté české krajance v Belgii na zdraví.

autor: pan
Spustit audio