Střešní zahrady jsou budoucností měst, tvrdí ve Varšavě a zvou na střechu zdejší univerzitní knihovny

Polsko se může pochlubit jednou z největších střešních zahrad Evropy. Skrytá před zraky kolemjdoucích se rozkládá na střeše knihovny Varšavské univerzity. Nejčastějšími návštěvníky jsou studenti a zaměstnanci školy. S oblibou ji vyhledávají i ostatní Varšavané, kteří si tam chtějí na chvíli odpočinout před ruchem města. Ze zahrady se dá přejít do přilehlého parku, kterému teď podzimní listí opravdu sluší.

Je babí léto. Dětem už skončila škola, tak se v parku honí a houpou na houpačkách. Několik studentů univerzity pospává ve stínu vysokého habru. U rybníčku s fontánou ve stínu stromu sedí a odpočívá Marcin Baker, zaměstnanec místní knihovny.

„Vzhledem k městským podmínkám je tohle místo dost originální. Ze střechy je krásný výhled na řeku a tady dole v parku je zase příjemné zátiší,“ říká. „V létě je to tu víc zarostlé, člověk se tu cítí málem jako v lese.“

Čtěte také

Marcin sem prý chodí často. Na chvíli se úplně odstřihne od města a relaxuje.

Rozkvetlé fotbalové hřiště

Střešní zahrada se rozkládá na ploše jednoho hektaru, což je plocha fotbalového hřiště pro mezinárodní utkání. Na pohled to vypadá krásně, ale starat se o zdejší zeleň jistě není nic jednoduchého. Nejlépe ze všech to ví zahradnice Varšavské univerzity Barbara Siedlicka.

Budova knihovny Varšavské univerzity

„Nemáme služební výtah, takže všechno nosíme na zádech. Museli jsme se také naučit sehrát práci s rytmem návštěvníků. Začínáme brzo ráno, už kolem páté, šesté,“ popisuje.

Autoři budovy už při plánování počítali s tím, že by na střeše mohla být zahrada. Tu pak navrhla architektka Irena Bajerska a jak dosvědčuje Barbara Siedlicka, její uvažování se tu projevuje na každém kroku.

Čtěte také

Oáza pro hmyz i svatebčany

„Nacházíme se teď v modré zahradě, kterou zdobí keříčkový clematis cassandra. Krásně voní a láká sem motýly a včely,“ ukazuje mi zahradnice.

Jak velká zahrada je, není hned vidět. Je rozdělená do jednotlivých částí, které spojují oblouky porostlé vínem a kovové můstky.

Výhled ze střešní zahrady na varšavské panorama

„Když na jaře rozkvetou bezy, je to tady opravdu nádherné. Kvetou také růže a tavolníky. Ale i teď je tady krásně, když se barví listy stromů,“ rozplývá se Barbara Siedlicka. Zahradu, kterou univerzita otevřela v roce 2002, mají v oblibě také svatebčané, kteří se sem chodí fotit.

V zimě si výhled na Varšavu užívají lišky

Ze střešní zahrady je výhled na všechny hlavní dominanty Varšavy. Přímo před námi se tyčí Palác kultury a vědy, na druhé straně se zase otevírá výhled na řeku Vislu, kterou lemují pláže. Vidíme i Svatokřížský most a za ním varšavský národní stadion.

Čtěte také

I když jsme v podstatě v centru města, hluk okolní dopravy sem téměř nedoléhá.

„Tady v tom dřišťálu u schodů každou zimu přebývají jedna nebo dvě lišky,“ ukazuje mi zahradnice. „Jsou divoké, ale je jim tady dobře. Střecha je prohřátá od výduchů a v zimě je navíc zahrada zavřená, takže je celá jejich.“

Budoucnost moderního města

Střešní zahrada plynule přechází v park u knihovny. Spojuje je dlouhé schodiště, které se táhne po obou stranách velké vodní kaskády. Mezi jednotlivými patry jsou malé rybníčky, kde se v rákosí prohánějí rybky.

Na střeše univerzitní knihovny odpočívají rádi také studenti

„Zahrady na střechách jsou budoucností měst,“ myslí si Barbara Siedlicka. „Podívejte se například do Berlína, jak tam vypadají nově postavené budovy. Potřebujeme čerstvý vzduch. Varšava má problémy se smogem, takové zahrady ale ovzduší prospívají.“

V každé roční době je podle Barbary Siedlické nejkrásnější jiná část zahrady. V zimě je sice střecha knihovny zavřená, dolní část parku je ale otevřená celoročně. A příjemná zpráva na závěr je, že vstup je po celý rok zdarma.

autor: vid
Spustit audio

Související