Svatba po dvou schůzkách? V Egyptě nic neobvyklého

Mnohé kultury a národy přicházejí vlivem globalizace o svá specifika a tradice. Nahrazují je moderní formy, které jsou si všude na světě stále podobnější. Tato modernizace je ale zároveň často jen pozlátkem. Zásadní a hlubší věci totiž někdy vzdorují změnám mnohem houževnatěji, než se na první pohled může zdát. Je tomu tak i v předmanželských vztazích v odlehlejších částech Egypta.

Do společenského sálu v centru jihoegyptského Asuánu doprovází snoubence hudebníci na buben a píšťaly. Jde o zdánlivě jediný pozůstatek zdejších tradic. V sále pak už duní jen arabská a světová popová hudba. Přímo od ženicha se ale dozvídám, že moderní je svatba spíš jen na první pohled.

„Moje nevěsta pochází ze širší rodiny mého otce. Neznal jsem ji. Táta mi jednou navrhl, abych se na ni zajel podívat. Její rodina žije v sousední provincii. Líbila se mi, tak jsem se s ní zasnoubil. Zásnuby byly pět měsíců před svatbou,“ podává ženich Muhammad obrázek o tom, jak je v této části Egypta život „nekomplikovaný“.

Nevěsta Marwa je o devět let mladší, je jí 20 let. Snoubenci se před svatbou viděli jen dvakrát. A poprvé v den, kdy si jel Muhammad Marwu poprvé prohlédnout, podruhé při zasnoubení.

Telefonovali jsme si každý den

„U nás je nepřípustné, aby se snoubenci před svatbou vídali. Jsou to naše zvyky a tradice. Snoubenka za svým snoubencem chodit nesmí. Přijde za ním až ve svatební den,“ vysvětluje Muhammad. Před svatbou ale úplně bez kontaktu nebyli.

„Telefonovali jsme si každý den, ujišťovali se, že je všechno v pořádku, že se rodiny mají dobře. Marwa mi často posílala nějaké jídlo, například pečené holuby, maso, koláče. Tím mě ujišťovala, že mě má ráda a že má ráda mou rodinu. Já jsem jí neposílal nic. Zvykem je, že posílá nevěsta,“ popisuje ženich.

Mládež a novomanželé ve víru tance

Na divoké rytmy tančí na parketu mládež z početného příbuzenstva. Starší ročníky sedí u stolečků, muži v dlouhých košilích a s turbany na hlavě v jedné části, ženy v části druhé. A zatímco mužská strana se tváří vážně, dámské oddělení si předává bezpochyby důležité informace.

Čtěte také

Krušné přípravy na manželství

Muhammad je archeolog a pracuje pro egyptskou památkovou správu. S platem státního zaměstnance, který v přepočtu činí asi tři tisíce korun měsíčně, byly ale přípravy na manželský život krušné.

„Musel jsem dva roky spořit celou svou výplatu, abych mohl nakoupit zařízení, připravit byt, vymalovat. Musel jsem koupit klimatizaci, vybavení ložnice, připravit dětský pokoj, koupit kredenc,“ líčí Muhammad. Šetřil, zařizoval a přitom teprve hledal nevěstu. S bytem na něj naštěstí myslel otec už kdysi při stavě rodinného domu. Nevěsta ale musí také přispět svým dílem. Před svatbou poslala záclony, pračku a kompletní vybavení kuchyně a obývacího pokoje.

Muhammad a Marwa

Muhammadova maminka září spokojeností, syn si prý dobře vybral. Po dvou hodinách tance a družení veselka končí a sál se zavírá. Ženich nevěstu odvede do nového bytu a novomanželé tak mají poprvé chvilku sami pro sebe.

Spustit audio

Související