Svatba ve 14 letech a negramotnost. Život školaček v Jižním Súdánu není idyla

Většina žen a dívek v Jižním Súdánu nemá ani základní vzdělání. Mnohé nedojdou ani do osmé třídy, protože se vdají a musejí se starat o domácnost nebo „slouží“ k úhradě rodinných dluhů. Jižní Súdán, který vznikl před pouhými čtyřmi lety, je dnes jednou ze zemí s nejnižší gramotností na světě. Hlavním problémem je i nedostatek škol a kvalifikovaných učitelů.

„Pane učiteli, pane učiteli!“ hlásí se prvňáci jeden přes druhého. „Já, já, mě vyberte!“ volají a ve třídě se objeví les rukou. Kluci a holky doslova žadoní, aby je učitel vyvolal. V první třídě ve škole ve městě Nyamlell mají právě angličtinu a děti mají doplnit chybějící písmena ve vybraných slovech, která učitel napsal na tabuli.

Šestiletá holčička se sice trochu stydí, ale výraz girl, tedy děvče, doplnila i vyslovila správně. Ostatní spolužáci ji odmění potleskem. Děti jsou evidentně spokojené. A mají proč, i když některé z nich dochází do školy každé ráno i dvě hodiny. A pak pěšky zase zpátky.

Většina 14letých dívek je vdaná

Zdejší škola je zděná – jsou to dvě přízemní podlouhlé budovy stojící naproti sobě. Mezi nimi pak stojí malá sborovna a vedle toalety. Podle Piola Denga, inspektora a učitele v jedné osobě, se mnohde děti učí jen pod stromem. Kantoři pak mají mizerné platy, asi 600 jihosúdánských liber, což je zhruba 1200 korun.

Čtěte také

Do školy v Nymlell chodí celkem 274 chlapců a 170 dívek, od první do sedmé třídy. Ale právě počet děvčat v jednotlivých ročnících dramaticky klesá. Jak vysvětluje ředitel Lino Duang Akech, většina třináctiletých a čtrnáctiletých dívek je už vdaná. Některé také přestanou chodit do školy proto, že se musí starat o mladší sourozence.

Tereza patří mezi světlé výjimky. Chce se stát lékařkou

Jeho slova se potvrzuji záhy. Stačí nakouknout do učebny sedmáků. Z 20 dětí tu sedí jediná žačka. 13letá Tereza přiznává, že se mezi samými kluky necítí dobře, nemá žádnou kamarádku, připadá si sama a odstrčená. Doufá ale, že se to zlepší. Chce totiž dál pokračovat ve studiu, jak sama potvrzuje.

Zdejší škola je zděná - jsou to dvě přízemní podlouhlé budovy stojící naproti sobě

Jejím snem je být lékařkou, proto má v plánu se po dokončení základní docházky přihlásit na střední školu v 70 kilometrů vzdáleném Aweilu. To si přejí i její rodiče, bez jejichž podpory by neměla šanci studovat. Vliv má pak i to, že oba rodiče mají středoškolské vzdělání. To je v Jižním Súdánu, kde je více než 50% negramotnost a v některých částech země i 70%, opravdu výjimečné.

autor: mir
Spustit audio