Tady se natáčelo Panství Downton. Automatickou pračku bych za slavného architekta nevyměnila, říká hraběnka Fiona

Možná i vy máte rádi britský televizní seriál Panství Downton, a tak by vás mohl potěšit následující výlet na zámek, kde se tento trhák natáčel. Zatímco podle scénáře leží imaginární panství v severoanglickém Yorkshiru. Zámek Highclere najdete asi 100 kilometrů západně od Londýna. Lidi tam láká i dílo slavného architekta Capability Browna, zahrada, která tam podle jeho návrhu vznikla.

„Ráda bych se vrátila do 18. století a procházela se tu po Highclere s Capability Brownem. V jedné ze svých knížek taky píšu, jaké by bylo se s ním projíždět na koni a povídat si o proměnách zdejší krajiny. Ale jsem vděčná, že žiju v době, kdy mám zubaře i automatickou pračku. Ty bych za slavného architekta nevyměnila,“ říká Fiona, osmá hraběnka z Carnarvonu, paní na Highclere Castle, mimo jiné autorka dvou bestsellerů.

Spory o zvlněnou zahradu

S manželem Georgem prý vede tato usměvavá hraběnka neustálé spory o tom, jak by zámek a hlavně jeho okolí měly vypadat. Podobu celé uměle zvlněné krajině v okolí Highclere dal koncem 18. století žádaný architekt krajinářské zahrady Lancelot Brown. Kvůli údajné způsobilosti jakéhokoli terénu změnit se v anglickou zahradu, dostal přezdívku Capability.

Čtěte také

„S manželem děláme někdy věci, s nimiž ten druhý nesouhlasí. Podrobně jsem zkoumala původní plány parku a zjistila, že manžel vysadil několik stromů na nesprávném místě, kde brání dlouhému výhledu, který Brown kdysi vymyslel. Obávám se, že až se jednou manžel vrátí domů, stromy tam prostě nebudou,“ vysvětluje.

Cedry kvůli perspektivě

Capability Brown dával nový ráz okolí venkovských sídel na základě diskuzí s majiteli. Volba dřevin ale byla vyloženě jeho doménou. Některé druhy stromů měl přitom Brown zvlášť v oblibě.

Mnoho majitelů šlechtických sídel si stěžovalo, že jejich nemovitosti připomínají zájezdní hostince. Najednou se u brány objevili cizí lidé s doporučujícím dopisem, kteří právě někam cestovali a ptali se, jestli můžou zůstat přes noc

„V mnoha parcích, které navrhl, najdete libanonské cedry. To byla skoro jeho obchodní značka. Tady to není vidět, ale v okolí zámku je použil schválně, aby zdůraznil perspektivu. Cedry jsou totiž hodně tmavé. Měl tendenci sázet světlejší stromy blíž k sídlům a cedry zas o něco dál. Věci se pak lidem zdály větší vzdálenější,“ upozorňuje odbornice na anglickou historii zahradních a krajinářských úprav Kate Felusová.

Zámek není turistickou atrakcí

Uvnitř samotného zámku, jehož dnešní podobu vdechl roku 1842 architekt londýnského parlamentu sir Charles Barry, platí přísný zákaz focení. Otec současného hraběte se staral o královniny dostihové koně a Alžběta II. na Highclere často jezdila. Zámek není klasickou turistickou atrakcí. Carnarvonovi tu větší část roku skutečně žijí.

Capability Brown dával nový ráz okolí venkovských sídel na základě diskuzí s majiteli. Volba dřevin ale byla vyloženě jeho doménou

„Mnoho majitelů šlechtických sídel si stěžovalo, že jejich nemovitosti připomínají zájezdní hostince. Najednou se u brány objevili cizí lidé s doporučujícím dopisem, kteří právě někam cestovali a ptali se, jestli můžou zůstat přes noc. Stačilo, že to byli přátelé přátel. Tradiční pohostinnost nedovolila majitelům hosty odmítnout, ale rozhodně brblali,“ popisuje Kate Felusová.

Pokud byste neměli doporučující dopis, nebo nemohli Highclere navštívit, můžete si do svého mobilního telefonu stáhnout aplikaci, ve které vás zámkem provede herec Jim Carter, majordomus Charles Carson z Panství Downton.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio

Související