Tahle štíhlá blondýna vaří v Brazílii pivo. Z českého chmele!

Náš zpravodaj v Brazílii David Koubek si dal za úkol vypátrat, kde se vzal název nejstarší dodnes existující značky piva v zemi – Bohemia. To ovšem netušil, že to bude tak náročné. Každý totiž tvrdí něco jiného – třeba to, že zakladatel byl sudetský Němec. A tak se mu stýskalo po vlasti, že po ní pivo pojmenoval. Nebo to, že název je odkazem k českému chmelu, který už tehdy do Brazílie dováželi.

Slunce žhne a opírá se do cihlových stěn vysoké industriální budovy na úpatí jednoho z kopců císařského města Petrópolis. V bráně pivovaru mě vítá mladá žena s úsměvem od ucha k uchu a vlasy v barvě zlatavého moku. Sybilla Geraldi – koordinátorka procesu a kvality a… zdejší sládek.

Čtěte také

Právě žena se tady v historickém závodě firmy Bohemia stará o to, aby pivo v ústech jeho milovníků zhořklo tak akorát. Kdo by si myslel, že je z rodiny, která se vždy věnovala tomuto umění, by byl zklamaný.

Pro brazilské počasí se hodí plzeň

„Začala jsem tady pracovat v oblasti kontroly – jsem mikrobioložka. Ale postupně jsem se zamilovala do vaření piva. A chci se tomu věnovat čím dál víc.“ Dnes říká, že pro mnoho lidí je sen pracovat právě tady.

Sybilla, respektive Billa, jak si raději říká, mi nabízí ochutnat něco, co dělá sama velmi často, a dál mě provádí mezi naleštěnými trubkami a kotli varny pivovaru. „Tady se pivo filtruje. Jediné, které se nefiltruje, je Weiss, pšeničné. Nefiltrované pivo je ale těžší, pro teplé brazilské počasí se spíš hodí pěkně vychlazená tradiční plzeň.“

Mateřský pivovar Bohemia se řadí mezi minipivovary. Má ale i další pivovary, které vyrábějí opravdu ve velkém

Na etiketách lahví, které vyjíždějí na konci stáčecí linky, je také žena, a také blond. Je to dcera zakladatele Heinricha Krämera. A není tam jen proto, že by ji otec tak miloval.

Čtěte také

„Karolína si dokonce vzala svého bratrance, aby mohla převzít řízení pivovaru. Právě ona pivovar rozjela, a proto je i dnes její portrét na každé láhvi. Ona se rozhodla, že najme prvního mistra sládka, ona začala s reklamou – právě ona je hlavou tohoto impéria,“ říká mi Gabriela Ermini z ředitelství pivovaru.

Do vaření piva se zamilovala. A přijede i do Česka

A zdá se, že tady budou ženy i dál hrát první housle, protože Sybilla chce získat nejvyšší možný titul – mistr sládek. Musí proto ale nejdřív na zkušenou do světa – tak to aspoň vyžaduje brazilský koncern, který dnes značku Bohemia vlastní. „Ano, existují kurzy v Evropě, ale naše firma vyžaduje kurz ve Spojených státech. Ale vím o školách vaření piva – v Německu, ve Španělsku a v dalších zemích.“

Čtěte také

Pro Brazilce je symbolem pivní velmoci právě Německo. Koneckonců i zakladatel pivovaru Bohemia byl Němec. Ale podle Sybilly je Česká republika mezi znalci piva známá díky mikropivovarům. A díky chmelu.

Gabriela Ermini je mluvčí pivovaru Bohemia. Na značku je patřičně hrdá. Pivovar byl vždy spojený se životem v celém městě Petrópolis

„Chmel, který historicky používáme a který je charakteristický pro pivo Bohemia, je chmel z České republiky. To už je tradice.“ Ptám se proto, jestli by nechtěla spíš poznat, jak se vaří pivo u nás.

„Chtěla bych! Moc bych chtěla. Příští dovolenou plánuju jet do České republiky a do Belgie – abych poznala, jak se vaří v mikropivovarech. Do vaření piva jsem se opravdu zamilovala!“

Takže možná se bude do piva v brazilském Petrópolis jednou stáčet kromě hořkosti českého chmele i trochu českého pivovarnického umění.

autor: dkk
Spustit audio