Silně nábožensky založení a pracovití Češi založili v Oklahomě tak trochu jinou Prahu...

Kde byste hledali nejvíc českých krajanů v Americe? Hodně jich je například v Texasu a titulem hlavní české město Spojených států se chlubí městečko Wilber v Nebrasce. Jedním ze stěženích středisek krajanského života je však také Oklahoma a město, jehož název na první pohled prozrazuje, který národ jej založil: Prague.

Czech National Cemetery – Český národní hřbitov, hlásá hrdě nápis nad vchodem. Ale po pravdě řečeno, je to spíš venkovský hřbitůvek tak trochu ztracený v nekonečných mírně zvlněných pláních Oklahomy. Jména na pomníčcích jsou ovšem opravdu skoro výhradně česká – Tůma, Šesták, Beneš, Holík… Ani Klabzuba neschází.

Indiánská půda pro bílé osadníky

Jsme kousek od městečka Prague. Píše se sice v angličtině stejně jako české hlavní město, ale výslovnost je jiná: „Nechtěli ho pojmenovat úplně stejně jako Prahu, protože leží v Americe a musí se prý tedy vyslovovat jako v angličtině. Nám se to však nelíbí. Chtěli bychom, aby se název vyslovoval stejně,“ vysvětluje mi v malém muzeu paní Pertra Hebertová, která do Ameriky přišla jako malá holčička po roce 1948.

Na náhrobcích Českého národního hřbitova u oklahomského městečka Prague najdete i některá proslavená česká jména

První vlna Čechů však do Oklahomy dorazila podstatně dřív. To když se koncem 19. století bílým osadníkům nabídla možnost obsadit původně indiánskou půdu, říká Mary Ann Sefcik-Pritchettová, vedoucí Historického muzea města Prague.

„Byli to farmáři a řemeslníci. Usazovali se obvykle ve skupinách podle národnosti. Tak spolu v té době bez aut a televize mohli snáz udržovat společenský kontakt a dál pěstovat české zvyky. Město začali osidlovat v roce 1891, ale formálně ho zaregistrovali až později: v roce 1902,“ vypráví.

Nový domov pro podnikavý národ

Češi se v přílivu imigrantů v Oklahomě neztratili. To netvrdí jejich hrdí potomci, ale nestranný odborník Michael Dean, který pracuje v Historické společnosti státu Oklahoma a sám žádné české kořeny nemá. „Měli velký politický vliv. Byli silně nábožensky založení a pracovití. A to jim vydrželo,“ říká.

Do oklahomské roviny přišli Češi na konci 19. století se stejným snem jako ostatní přistěhovalci – začít lepší život

„Stejně jako další přistěhovalci jiných národností hledali Češi v Oklahomě hlavně nové příležitosti, které neměli ve své původní vlasti. Chtěli mít půdu a podnikat. Hledali prostě nový domov, kde by se jim žilo líp. A velká část z nich ho tady našla,“ shrnuje Michael Dean.

A co je nejviditelnější stopou, kterou Češi v životě Oklahomy ponechali? „V restauracích vám tady často jako vedlejší chod nabídnou jednu nebo dvě oblíbené pochutiny – indiánský smažený chléb nebo české koláče z města Prague.To myslím hezky ukazuje vliv české komunity ve střední Oklahomě,“ usmívá se historik.

Falešný folklór

„Máme tu vystaveno několik krojů. Nejsou přesné. Třeba tady ta sukně by měla být asi jednobarevná,“ omlouvá Petra Hebertová při prohlídce v muzeu tak trochu stydlivě nedostatky některých exponátů.

Opravdu nemusíte být zrovna odborníkem, abyste poznali, že například údajně české kroje – jak jen to říct – autentičností tak úplně neoplývají. Mnohé vystavené předměty by nelaskavý a prostořeký návštěvník mohl dokonce nazvat neumětelskými pokusy o kýčovité napodobeniny. Ale bylo by nespravedlivé a arogantní se nad tím pohoršovat.

Mary Ann Sefcik-Pritchettová, vedoucí Historického muzea města Prague, vysvětluje, jak je pro krajany v Americe důležité udržovat národní tradice neustále živé

„Jednou za rok pořádáme český festival, vždycky první sobotu v květnu. Soutěží se o titul královny, pečou se koláče, přímo v ulicích se na zábavě tančí česká polka a valčík. Snažíme se tak uchovávat odkaz předků, aby mladí lidé věděli, odkud pocházejí, jaké dědictví si s sebou ze staré vlasti Čechové přinesli,“ vysvětluje paní Mary Ann Sefcik-Pritchettová.

Česká kultura, tak jak ji teď v 21. století pěstují krajané od Texasu po Minnesotu, opravdu někdy působí uměle až úsměvně. Pro ně samotné je však prostředkem, jak si zachovat vlastní identitu a nerozplynout se mezi mnoha jinými národnostmi v nekonečném prostoru plání amerického středozápadu.

autor: vpo
Spustit audio

Související