Takhle vypadá vánoční ráj. Dýmající mužík, louskáček a pyramida

Už jste asi slyšeli, že tradice vánočního stromku přišla z Německa. Němci mají i další prvenství. A tím jsou skleněné vánoční ozdoby. Jejich výroba je známá už od 16. století. Vyzdobené jimi měli okenice, balkony, zahrady a nejrůznější dekorace byly i v obývacích pokojích. Vydali jsme se do míst, kde si milovníci tradičních výzdob přijdou na své.

„Vánoční oblouky, skleněné koule, dýmající mužíčci a malé vonné tyčinky,“ jmenuje prodavačka ozdoby, které jdou v těchto dnech nejvíce na odbyt. Jsem v obchodě Käthe Wohlfahrt na berlínském Kudammu. Není to jen tak obyčejný obchod, ale spíše menší dvoupodlažní muzeum vánoční výzdoby.

Dřevěné ozdoby pocházejí z Krušných hor

Uprostřed se blyští nádherně nazdobený stromek. Na stěnách visí velké malované ozdoby, které krášlily stromečky našich babiček, než je nahradily koule z čínského dovozu. A všude jsou také řady dřevěných panáčků.

Čtěte také

„Pyramida, louskáček, dýmající mužík a ozdobný oblouk – to jsou tradiční ozdoby, které nijak nepodléhají módě. Němci milují tradice a velmi je prožívají. Vánoce rozjasňují tohle ponuré roční období. Myslím, že jde o jeden z nejhezčích křesťanských svátků,“ ujímá se slova Andreas Kuhlmey, který řídí pobočku Käthe Wohlfahrt v Berlíně.

Krušnohorské vyřezávané ozdoby o Vánocích zdobí většinu německých domácností

Centrální sídlo rodinného podniku, který se zrodil před půl stoletím, se nachází v doslova pohádkově malebném Rothenburgu. Kořeny má rodina ale v Krušnohoří, což vysvětluje vztah k vánočním tradicím. Právě z Krušnohoří pocházejí dřevěné vánoční dekorace.

Figurka louskáčka je populární i za oceánem

„Tady vidíme typického louskáčka. Má podobu vojáka, ale objevuje se v různých uniformách. To je velmi žádané ruční umění. S výrobou těchto věcí začali krušnohorští horníci za dlouhých zimních večerů,“ pokračuje ve výkladu Andreas Kuhlmey.

Čtěte také

Krásné figurky v nejrůznějších velikostech, z nichž většina má přes půl metru, sloužily původně k loupání vlašských ořechů. Z dlouhé brady mají vojáčci vlastně páku na loupání. Dnes už je má většina rodin pouze jako dekoraci.

Louskáček stráží vchod do království ozdob

„Američané jsou do nich celí zbláznění. Mají doma celé sbírky a často je mají vystavené celý rok, zatímco Němci je vyndávají jenom na Vánoce. Italové mají zase rádi dýmající panáčky,“ popisuje mezinárodní oblibu dřevěných figurek Andreas Kuhlmey, podle nějž je během roku slyšet ve vánočním království celá řada jazyků. Teď těsně před Vánoci ale jednoznačně dominuje němčina.

Ke starším ozdobám poskytují servis a nové součástky

Prohlížíme si panáčky, rozkošné figurky Krakonošů i dalších postaviček a všude kolem se line nejrůznější vůně z františků. V dalším rohu lákají ke koupi překrásné vyřezávané několikapodlažní pyramidy s vrtulí na špičce. Ta se otáčí díky stoupajícímu teplu ze svíček, které hoří dole. Jsou to nádherné kousky. Ovšem cena těch dřevěných skvostů jde do tisícovek korun, podle velikosti.

„Všechno se dělá v Německu, každý kousek dřeva je opracovaný přímo tady. Jde o ruční práci a ta má samozřejmě svou cenu.“ Andreas Kuhlmey přichází ještě s jedním argumentem, proč si raději koupit dražší domácí ozdobu, než tu vyrobenou v Číně.

Figurky z obchodu Käthe Wohlfahrt šíří německé tradice po celém světě

„Jde o životnost. My nabízíme i servis a náhradní díly. Znám lidi, kteří mají pyramidu přes 60 let a teď potřebují vyměnit nějakou součástku. U nás si můžete dokoupit cokoli.“ Ale i kdybyste si nakonec nic nekoupili, za návštěvu to stojí. U Käthe Wohlfahrt se na chvíli cítíte jako ve vánočním ráji.

autor: kls
Spustit audio