Tapioková palačinka nadchla Brazilce. Za nový dietní hit vděčí africkým otrokům

Bez tuku, bez lepku, za minutu a s jakoukoliv náplní. Takové výhody má kulinářská specialita, kterou najdete na mnoha trzích v Brazílii. Lidé ji rádi jedí, ale možná ještě raději připravují. Návod, jak takovou palačinku udělat, jsem hledal přímo v Rio de Janeiru.

Luciana v jednom z otevřených stánků zapaluje vařič. Bude dělat tapiokovou palačinku s tradičním čerstvým sýrem ze státu Minas. Základem je čistá pánvička. Nejlepší je opravdu malá.

Je třeba silný plamen, aby se palačinka dobře udělala. Bude prý pěkně „light“, úplně bez tuku. Luciana dává na pánvičku rukou tapiokovou mouku a pěkně ji rozprostírá.

Mluvím s dámou, která spolu se mnou se zájmem sleduje tu jednoduchou magii. Tuhle formu tapioky nezná. Maminka jí prý vždy dělala něco jako mléčnou rýži, říkala tomu kuskus. Byla to tapioka namočená v kokosovém mléce. Prý si ji dávali i k obědu.

Placku z tapioky vidí tahle obyvatelka Rio de Janeira poprvé. Ale musí to být prý taky zdravé, lepší než pořád jíst lepek. Příští týden to zkusí doma.

Luciana ani neví, kolik tapiokových palačinek denně udělá. Lidé se ptají, někteří už jdou najisto a nemusí váhat ani nad jednou z mnoha náplní

Tapioka – dietní pokrm dneška

„Stal se z toho hit. Poslední móda. Přitom to není nic nového, ale teď se s tím roztrhl pytel. Zkrátka dietní pokrm dneška – tapioka,“ říká skoro reklamní fráze Luciana Lourenço Lira.

Tapioku se naučila od sestřenice, které pomáhá na trzích. Udělají až 600 palačinek. Tady ve svém stánku má na sobě tričko s nápisem „Zdravý život, tapioka“. Stejně jako dva její pomocníci.

Jeden mele kokos, který je jednou z častých náplní palačinek. Také ho tu prodávají společně s oním čerstvým sýrem minas. A taky hmotu na tapiokové palačinky.

Pokrm vychází z afrických tradic – z rozemletého manioku se nejdřív udělá mouka, pak se ve vodě vyplaví lepek. Vše se skladuje nejlépe v lednici. A pak se na kovovém sítu z velkých kusů drolí menší. Tomu se zase věnuje druhý muž u stánku.

Na sladko, nebo na slano?

Povedlo se, palačinku z tapioky s kokosem jsem otočil. A dokonce jsem ji ani nespálil

Ke stánku se přitočí starší dáma a zkušeným okem hodnotí nabídku základní suroviny: „Tyhle výmysly – tapioka s vajíčky, s masem, se sušeným masem… To už není to pravé, žádný originál. Obyčejná je s máslem a občas s kouskem sýra…“

Tak to dělají tam, kde má tapioka domov, na severovýchodě. Snad je mouka skutečně odtamtud, ze státu Bahía, kudy do Brazílie kdysi mířili otroci z Afriky.

Jak chutná tapioková palačinka lidem nejvíc? Na sladko, nebo na slano?

„Asi nejvíc kokosová s kondenzovaným mlékem. Ale máme taky s nutelou, medem, banánem, marmeládou z kvajávy čili guave. A slané – s různými druhy sýrů, klobásou… Anebo příchuť pizza, ta také letí,“ vypočítává Luciana.

Není náplň jako náplň

Rafael odvedle ze stánku hned komentuje, že je třeba dávat pozor, co dovnitř. Ví to dobře, protože je sportovec. Je na něm vidět, že má přísný jídelníček.

Tapiokovou palačinku si dává s rajčaty, cibulí, oreganem, čerstvým sýrem minas a krůtí šunkou. Dá si dvě jako předkrm a pak oběd.

Zatímco si povídáme, Luciana stihla udělat tři placky. Je vidět, že je to opravdu jednoduché a rychlé. A i kdybychom to trochu protáhli, tapioka se nespálí.

autor: dkk
Spustit audio